Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud a declanşat o anchetă asupra expulzării controversate a doi nord-coreeni în anul 2019

altcoinbuzz.io
coreea de sud

Guvernul Coreei de Sud a denunţat miercuri expulzarea controversată de către Seul, în 2019, a doi nord-coreeni şi a divulgat fotografii ce păreau să arate cum unul dintre cei doi opunea rezistenţă în timp ce era predat autorităţilor nord-coreene, informează AFP.

Guvernul de la acea dată, sub autoritatea preşedintelui Moon Jae-in (centru-sânga), i-a expulzat pe cei doi nord-coreeni după ce justiţia sud-coreeană a apreciat că ei asasinaseră alţi 16 membri ai echipajului pescadorului lor, înainte să arunce trupurile acestora în mare şi să ajungă în Coreea de Sud.

Aceasta a fost prima expulzare de nord-coreeni de către Coreea de Sud de la sfârşitul Războiului din Coreea. Expulzarea a stârnit indignarea apărătorilor drepturilor omului şi a fost condamnată de Human Rights Watch (HRW). Organizaţia a apreciat că predarea celor doi a fost "ilegală" din punct de vedere al dreptului internaţional, dată fiind "probabilitatea ca ei să fie supuşi la torturi".

Constituţia sud-coreeană stipulează că toţi nord-coreeni sunt consideraţi automat cetăţeni ai Republicii Coreene, numele oficial al Coreei de Sud. Cei care reuşesc să ajungă pe teritoriul sud-coreean obţin în general dreptul de a rămâne acolo, dacă îl solicită, potrivit Agerpres.ro.

La acea vreme, guvernul i-a descris pe cei doi marinari nord-coreeni drept "criminali periculoşi" şi a dat asigurări că ei nu aveau nicio intenţie de a dezerta în Sud. Însă opoziţia a acuzat guvernul, care promova dialogul cu Phenianul, că i-a predat pe cei doi pentru a-i face pe plac Coreei de Nord.

Marţi, imaginile privind transferul lor la Panmunjom, în Zona Demilitarizată (DMZ), publicate de actualul guvern conservator, au arătat că unul dintre cei doi bărbaţi opunea rezistenţă predării sale autorităţilor nord-coreene.

Pe una din fotografii, poate fi văzut un bărbat prăbuşit la sol, în timp ce responsabili par să-l tragă spre linia de demarcaţie între cele două Corei. Alte fotografii îi arată pe cei doi aparent legaţi, inclusiv la ochi, înainte de a fi repatriaţi.

Dacă ei "au fost trimişi cu forţa" în Coreea de Nord, aceasta ar fi o "crimă împotriva umanităţii ce ar încălca atât dreptul internaţional, cât şi Constituţia", a declarat purtătoarea de cuvânt al preşedintelui Yoon Suk-yeol. Guvernul "va afla întreg adevărul în acest caz", a adăugat ea.

La rândul său, Phil Roberston, director-adjunct al diviziei pentru Asia din cadrul HRW, a declarat că fotografiile arată "rezistenţa disperată la repatrierea forţată" şi faptul că cei doi oameni "înţelegeau că ei se bat pentru viaţa lor".

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, învestit în mai, a promis o politică mai fermă decât cea a predecesorului său faţă de Coreea de Nord. După învestirea lui, Parchetul a redeschis acest dosar.

Săptămâna trecută, serviciile de informaţii sud-coreene au cerut declanşarea unei anchete în baza afirmaţiilor conform cărora fostul lor şef, Suh Hoon, a ordonat închiderea prematură a unei anchete asupra acestui dosar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.