Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud. Fost ministru al culturii, INCULPAT pentru abuz de putere

Procurorul special al Coreii de Sud l-a pus sub acuzare pe un fost ministru al culturii şi un fost consilier important al preşedintei Park Geun-hye pentru acuzaţii de abuz de putere, constrângere şi mărturie mincinoasa în elaborarea unei 'liste negre' a artiştilor disidenţi, relatează marţi Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Fostul ministru al culturii, dna Cho Yoon-Sun, a fost inculpată marţi pentru că a elaborat o 'listă neagră' cu aproape 10.000 de artişti critici ai preşedintei Park Geun-Hye care a fost destituită în urma unui scandal de corupţie, au anunţat anchetatorii.

Proteste VIOLENTE la periferia Parisului. Un tânăr a fost VIOLAT de poliţişti - FOTO/VIDEO

Cho Yoon-Sun, 50 de ani, este acuzată că a elaborat această listă ce conţine nume de regizori, scriitori sau pictori cu scopul de a-i priva de subvenţii publice şi de a-i plasa sub supraveghere.

Kim Ki-Choon, fostul director de cabinet al preşedintei, a fost de asemenea inculpat, suspectat că a fost la iniţiativa elaborării listei şi că a supravegheat aplicarea sa.

Cei doi suspecţi, arestaţi luna trecută, au fost inculpaţi de abuz de putere şi constrângere, a declarat purtătorul de cuvânt al echipei de anchetatori speciali care lucrează la vastul scandal de corupţie în care este implicată dna Park.

'Ei au abuzat de putere pentru a constrânge autorităţile (....) să oprească acordarea de subvenţii artiştilor şi organizaţiilor culturale care au puncte de vedere diferite de cele ale guvernului', a declarat presei Lee Kyu-Chul.

Citeşte şi: Primul lider rus care recunoaşte: Ruşii SUNT VINOVAŢI pentru războiul din Ucraina

Doi foşti colaboratori ai preşedintei au fost de asemenea inculpaţi. Anchetatorii au acuzat-o pe dna Park de complicitatea la crearea listei dar preşedinta, destituită la 9 decembrie de Adunarea Naţională, afirmă că nu avea cunoştinţă de existenţa acestei liste.

În scandalul de corupţie este implicată Choi Soon-Sil, o prietenă apropiată a preşedintei Park. Choi Soon-Sil, în vârstă de 40 de ani, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere şi extorcare, este acuzată că s-a folosit de relaţiile de prietenie cu preşedinta pentru a obţine sume importante de la marile companii din ţară şi pentru amestesc în afacerile statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.