Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud SUSPENDĂ vizele pentru profesorii chinezi

Coreea de Sud nu va oferi noi vize sau nu le va prelungi pe cele existente pentru profesorii chinezi ai Institutelor Confucius din peninsulă, într-un context de tensiuni în legătură cu un proiect de instalare a scutului antirachetă american, conform presei şi unui oficial, transmite AFP, potrivit agerpres.

Sute de Institute Confucius din întreaga lume promovează cultura tradiţională şi limba chineze în cadrul politicii 'China puterii discrete' ('soft power') dusă de Beijing în străinătate. Ele au fost contestate de universităţi occidentale pentru chestiuni de libertăţi academice.

Citeşte şi: Martin Schulz califică politica administraţiei Trump ca fiind 'NEAMERICANĂ'

Zeci de filiale au fost deschise în Coreea de Sud în parteneriat cu universităţi locale.

Însă Seulul şi Beijingul sunt pe poziţii tot mai antagonice în privinţa desfăşurării în Coreea de Sud a sistemului antirachetă american THAAD. Acest proiect este destinat să facă faţă ameninţărilor Coreii de Nord, care şi-a înmulţit în 2016 tirurile de rachetă şi a desfăşurat două teste nucleare.

China nu priveşte cu ochi buni o astfel de desfăşurare, temându-se ca scutul să nu îi afecteze propriile capacităţi balistice. Beijingul a adoptat o serie de măsuri percepute de către Seul drept represalii economice, de exemplu prin împiedicarea starurilor K-pop (pop coreean) să cânte în China.

Conform agenţiei sud-coreene Yonhap, serviciile de imigraţie sud-coreene au încetat să emite vize sau să prelungească vizele existente pentru profesori chinezi.

Coreea de Sud numără 22 de Institute Confucius, situându-se pe al treilea loc la acest capitol, după SUA şi Marea Britanie, a adăugat Yonhap miercuri.

Citeşte şi: Ban Ki-moon se retrage din viaţa politică şi nu mai candidează la preşedinţia Coreii de Sud

O responsabilă a Universităţii Naţionale din Andong, în sudul Coreii de Sud, care găzduieşte un Institut Confucius care are şapte profesori chinezi, a confirmat aceste informaţii.

"Toate vizele E2 pentru noii profesori sunt respinse de la sfârşitul lui 2016", a spus ea, făcând referire la vizele acordate profesorilor.

Aceşti profesori erau angajaţi şi plătiţi de autorităţile chineze prin încălcarea regulilor care prevăd că deţinătorii de aceste vize trebuie să fie sub contract cu şi plătiţi de angajatori sud-coreeni, conform aceleiaşi surse. "Practica a fost tolerată timp de mai mulţi ani (...), până recent", a declarat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.