Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corina Crețu critică din nou guvernul Dăncilă, după condamnarea CJUE: ‘Am avertizat că asta se va întâmpla’

flickr.com
Corina Crețu

Comisarul european  pentru Politica Regională al Comisiei Europene, Corina Crețu, critică din nou guvernul condus de Viorica Dăncilă (PSD), asta în contextul în care România a fost joi condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru neîdeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deşeuri.

Corina Crețu se declară nemulțumită deoarece, susține ea, a avertizat-o pe Viorica Dăcilă încă de anul trecut.

„Eu sunt comisar european și există tratate la care România s-a angajat. Aceea de a nu face presiuni la adresa comisarilor pe care România i-a numit și nici nu s-a întâmplat acest lucru. Am avut discuții în nenumărate rânduri cu doamna Dăncilă.

Știți bine că am fost aici din prima zi în care a fost nominalizată ca premier. Atunci am făcut o trecere în revistă a tuturor proiectelor. Am ieșit în conferință de presă comună arătând care sunt riscurile. Acest lucru se întâmpla cred în urmă cu aproximativ un an.

Din păcate, după cum vedeți, ceea ce am avertizat că România va sancționată de către Curtea Europeană de Justiție  s-a întâmplat ieri. Eu am vorbit cu dânsa (n. r.: premierul Viorica Dăncilă) de un an de zile. Dar există o singură condiționalitate care n-a fost îndeplinită, și anume cea în domeniul mediului și a depozitării deșeurilor.

Nu văd nici progrese spectaculoase și acest lucru mă doare pentru că într-adevăr eu sunt comisar european, responsabil pentru 28 de state membre.  Nu e nimic anormal să îmi pese puțin mai mult de România. Este țara de unde provin și este una  din cele mai sărace țări”, a declarat Comisarul european pentru Politica Regională al Comisiei Europene, Corina Crețu.

Citește și: ALERTĂ - România, condamnată la Curtea de Justiţie a UE pentru încălcarea unei directive

Potrivit CJUE, 68 de gropi de gunoi neconforme sunt în continuare deschise în țara noastră, deşi România avea obligaţia de a le închide şi a le reabilita până la 16 iulie 2009. Corina Crețu este membru PSD.

Întrebată cum vede faptul că premierul Viorica Dăncilă încearcă să atragă investitori din Arabia în condițiile în care România nu reușește să atragă fonduri europene, comisarul european a precizat că este de părere că principala preocupare ar trebuie să fie aceea de a cheltui în primul rând banii care sunt gratuiţi, banii oferiţi de Uniunea Europeană prin proiecte. "Eu aș merge pentru accelerarea mai rapidă a cheltuirii banilor europeni şi a vorbi despre aceste parteneriate public-private pentru care statul va plăti, cetăţenii vor plăti după ce vom cheltui alocaţia pe care o avem. Avem miliarde de euro care aşteaptă la Bruxelles", a completat Crețu, relatează Mediafax.

Comisarul european a mai spus că a avut discuții cu oficialii români de fiecare dată când a venit în țară, îndeosebi cu miniștrii de resport, dar și cu premierul și că va mai fi preznră în România, în perioada 29-30 octombrie, atunci când va avea loc o conferință referitoare la politica de coeziune. "Voi fi prezentă aici, voi discuta încă o dată cu doamna prim-ministru care sunt stadiile pe diverse programe operaţionale. Din acest punct de vedere nu cred că este cazul, sunt patru ani în care spun aceleaşi lucruri, nu înţeleg de ce acum se politizează atât de mult acest lucru. Nu spun nimic nou. Spun ce am spus acum un an , acum doi ani, acum trei ani . Sunt acuzată că nu am spus pe vremea domnului Cioloş. Ştiţi bine că am spus. Pentru mine nu contează guvernul. Atâta timp cât sunt comisar european voi spune pentru că este datoria mea să spun dacă există risc de a se pierde bani. Nici nu îmi place să se spună că noi blocăm la Bruxelles proiecte pe care de fapt nu le avem. De aceea trebuie să spun clar , să spun adevărul", a concluzionat Crețu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.