Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cornulețele cu rahat, gem sau nucă și sărățelele cu cașcaval, telemea sau mac sunt primele preparate de patiserie atestate ca produse tradiționale în Iași

produse-traditionale

Cornulețele cu rahat, gem sau nucă și sărățelele cu cașcaval, telemea sau mac sunt primele preparate de patiserie atestate ca produse tradiționale în județul Iași, anunță MEDIAFAX.

Dosarul de atestare a celor două produse a fost depus de Aurelia Pănică, proprietara unei cofetării din Iași.

Citește și: Vlad Voiculescu, candidat la Primăria Capitalei, despre ordonanța pe sănătate:La Ministerul Sănătăţii s-a inventat un săculeţ cu bani

„Povestea a început de la aniversarea fetei noastre, la 3 ani. Am făcut atunci ca fiecare, un tort, prăjituri. Prietenii şi rudele au apreciat gustul şi au început să ne încurajeze să deschidem o afacere, după care la finalul lui 2017 am înfiinţat firma, iar în 2018 am deschis primul laborator pe bază de comenzi. Ca orice lucru, este greu, dar cu multă muncă şi dăruire reuşeşti să ajungi unde îţi propui", a declarat Aurelia Pănică.

Luni, la lansarea celor două produse de patiserie au participat și alți producători locali, care la rândul lor au obținut atestate de produse tradiționale. Unul dintre ei are trei astfel de documente pentru ceafă de porc afumată și coaptă, pastramă de porc coaptă și slăninuță afumată.

„Atestatele le-am obținut anul trecut, după ce am pregătit caietul de sarcini. Rețetele le avem din biblioteci, sunt rețete vechi, care se făceau în zona noastră, cu mai mult timp în urmă. Ca ingrediente folosim carnea de porc de proveniență românească, folosim cimbru, foi de dafin, piper și sare de la Cacica. (...) După ce am obținut atestatul, afacerea a crescut undeva cu 20 de procente ca vânzări, plus că mai avem o facilitate, produsele atestate tradițional sunt purtătoare de 5% de TVA, iar materia primă o cumpărăm cu 9%. Deci este un avantaj", a declarat Marius Fungu, un alt producător local.

Citește și: Marcel Vela a izbucnit, în timpul audierilor: Este un ordin! N-a fost nicio eroare, oameni buni!

În Iași sunt 16 produse tradiționale atestate conform unui ordin al Ministerului Agriculturii din 2013.

„Cu siguranţă potenţialul judeţului nostru este mult mai mare. Avem doar 16 produse de acest fel, dintr-un total la nivel naţional de 783. Vorbesc şi din perspectiva funcţiei mele de bază, de comisar la Protecţia Consumatorilor. Cu siguranţă sunt produse de calitate şi consumatorii vor aprecia şi vor cumpăra produsele dumneavoastră", a spus prefectul județului Iași, Marian Grigoraş, prezent și el la eveniment.

Producătorii locali pot depune dosarul pentru acest atestat doar dacă dovedesc că produsul se face pe teritoriul unui județ de mai bine de 30 de ani, că este făcut din materii prime locale și că folosesc o metodă veche de producție.

„În ceea ce priveşte atestarea, din punctul nostru de vedere putem spune că este printre cele mai uşoare documentaţii de întocmit, întrucât caietul de sarcini este întocmit cu ajutorul consilierilor Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Iaşi. Producătorul care îşi doreşte chiar să facă acest lucru ar trebui să vină doar cu metoda de lucru şi cu dovada că se fabrică în judeţul Iaşi de cel puţin 30 de ani", a explicat Gabriel Hoha, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Iaşi.

Citește și: USR a bătut palma cu PSD? Un lider PNL anunță blatul zilei: ‘Le-a crăpat obrazul’

Potrivit acestuia, produsele care au primit atestatul sunt verificate constant atât de reprezentanții Direcției Agricole Iași, cât și de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.