Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cosmin Marinescu, posibil consilier al lui Iohannis, răspunde la acuzaţiile de plagiat

marinescu repec

Conf. univ. dr. Cosmin Marinescu, de la Facultatea de Economie a Academiei de Studii Economice din Bucureşti, răspunde acuzaţiilor de plagiat apărute pe site-ul RePEc şi citate de Voxpublica.

Vezi şi: Posibil consilier prezidenţial al lui Iohannis, acuzat de plagiat

"1. Articolele menţionate sunt texte originale ce conţin opiniile mele, propria mea concepţie economică asupra subiectelor tratate. Orice analiza stiintifica asupra fondului ideilor si argumentelor utilizate va dezvalui originalitatea abordarii.

2. Niciunul dintre articolele în cauză nu poate fi susceptibil de a fi pus în legătură cu ideea propriu-zisă a plagiatului, cu ideea de furt intelectual din opera unui alt autor, aşa cum este prezentat plagiatul chiar pe site-ul RePeC: „Plagiarism [...] is the wrongful appropriation, close imitation, or purloining and publication, of another author's language, thoughts, ideas, or expressions, and the representation of them as one's own original work” (http://plagiarism.repec.org/)

3. În cariera mea academica si stiintifica nu am adus niciodata atingere operei altor autori, fiind întotdeauna preocupat de a îmbogati cunoasterea stiintifica in domeniu cu idei sau moduri de abordare care să ma reprezinte. Acest principiu a calauzit intreaga mea activitate stiintifica si publicistica, concretizata in timp in mai multe carti si articole (unele dintre ele putand fi consultate sau vizualizate pe site-ul Centrului pentru Economie si Libertate – ECOL). De asemenea, aprecierile comunitatii academice si stiintifice din Romania cu privire la parcursul meu profesional sunt dintre cele mai laudabile – de exemplu, cartea “Market Economy” (http://www.ecol.ro/carte/market-economy-institutional-foundations-of-prosperity) a fost premiata acum cativa ani de catre Asociatia Facultatilor de Economie din Romania.

4. Publicarea aceluiaşi text în paginile mai multor reviste nu aduce atingere drepturilor de copyright deoarece, cu acordul editorilor, mi-am păstrat drepturile de copyright asupra textelor respective.

Este important de inteles ca, in anii in care au fost publicate textele in cauza, revistele romanesti care in prezent sunt indexate in baze de date internationale nu conditionau cedarea exclusiva a drepturilor de copyright. Acest fapt poate fi probat, dovadă fiind şi mesajele unor editori pe care le-am prezentat in legatura cu aceasta speta. De asemenea, în unele situatii, debutul revistelor a echivalat cu publicarea unor texte prezentate in cadrul unor conferinte si workshopuri, ceea ce conferă articolelor statut de working paper.

A publica acelasi text (original) in doua reviste distincte nu inseamna, sub nicio forma, nesocotirea proprietatii intelectuale a altcuiva.

5. Cu privire la paragraful incriminat din Hülsmann, este vorba doar de o neglijenta nefericita. Pe de o parte, a se lua in considerare faptul ca am citat intens articolul lui Hülsmann, ceea ce exclude orice intentie in a valorifica fraudulos si in nume personal ideile acestuia. Probabil ca scaparea de a folosi ghilimelele intr-o nota de subsol a intervenit chiar in etapa de documentare si concepere a fiselor bibliografice, si s-a perpetuat prin redactare pana la versiunea finala a textului.

Ca autor ataşat Şcolii Austriece de Economie, il respect prea mult pe Guido Hulsmann ca sa ma pot gandi macar la utilizarea ideilor acestuia fara sa-l citez.

De altfel, desi notificat in legatura cu aceasta situatie, editorul prestigioasei reviste American Journal of Economics and Sociology (AJES) nu a dat curs cazului incriminat, ceea ce demonstreaza originalitatea absoluta a articolului meu publicat in AJES.

In cele din urma, as indrazni chiar sa invit comunitatea academica la un exercitiu de autoevaluare, in baza unor standarde stiintifice la fel de inalte precum cele care au stat la baza acestei investigatii, care nu este nici rezultatul interventiei cititorilor bine-intentionati, nici cel al intervenţiei editorilor.

In acest sens, desi aceasta situatie a fost comunicata Academiei de Studii Economice inca din 2012, niciunul din organismele sale academice, nici cele abilitate și nici vreun altul, nu au considerat necesara nici macar discutarea acestei spete", spune Cosmin Marinescu, în replica trimisă redacţiei stiripesurse.ro.

Vezi AICI raspunsul trimis de Cosmin Marinescu editorului Repec.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.