Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cota pe care o are Moldova în minarea de bitcoin e ca a Belarusului

Currency.com
mina miner bitcoin crypto

Ponderea Chinei în mineritul global Bitcoin a scăzut efectiv la zero, sugerează cercetările efectuate de Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF). În consecinţă SUA au devenit lider mondial în minarea de bitcoin.

Asta după ce, în iunie, China le-a cerut băncilor să nu mai faciliteze tranzacțiile și a emis interdicții asupra exploatării miniere. În acelaşi timp, un an în urmă, în septembrie 2020, China reprezenta peste trei sferturi din totalul mineritului de Bitcoin, transmite mold-street.com.

Măsurile restrictive iniţiate de China au dus inițial la o scădere de 38% a exploatării miniere la nivel global, constată cercetătorii.

Scăderea a fost parţial compensată de o revenire de 20% în iulie și august, "sugerând că unele echipamente miniere chineze au fost redistribuite cu succes peste hotare", susţin cercetătorii.

"Minarea" de bitcoin constă în efectuarea unor calcule complexe pe un ordinator pentru a valida tranzacţiile în criptomonede, o activitate deschisă tuturor pe o reţea descentralizată şi care este remunerată prin emiterea de noi bitcoin.

"Noile date, care acoperă perioada până la finele lunii august, arată că SUA concentrează 35,4% din activităţile de minare de bitcoin, faţă de 16,8% la finele lunii aprilie, urmate de Kazahstan, cu 18,1% (comparativ cu 8,2%) şi Rusia cu 11% (faţă de 6,8%)", a comentat autorul studiului Michel Rauchs.

Firmele care se ocupă cu minarea de bitcoin consumă echivalentul a 0,45% din producţia mondială de electricitate, adică mai mult decât o ţară precum Filipine, estimează Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI).

Republica Moldova are o cotă minusculă de 0,01% în activităţile de minare de bitcoin, similară cu cea a Belarus, Bulgariei, Cehiei sau Slovaciei, în timp ce România are o cotă de 0,06%, iar Ucraina de 0,13%. Doi ani în urmă cota Moldovei era de 0,02% în minarea de bitcoin la nivel global.

Potrivit unor surse, de minarea bitcoin şi a altor criptovalute s-ar ocupa companii din regiunea separatistă, dar au existat anunţuri de acest fel şi a unor investitori italieni de la Chişinău.

Exploatarea globală necesită o putere de calcul enormă, care la rândul său folosește cantități uriașe de electricitate și, în consecință, contribuie semnificativ la emisiile globale.

CBECI, care este produs de Cambridge Centre for Alternative Finance, urmărește distribuția geografică a puterii de calcul utilizate pentru extragerea Bitcoin - primind date de la o serie de bazine comerciale de extragere a Bitcoin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.