Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

COVID-19 - Procesiunile de Paște din Filipine se vor desfășura fără public

pinoyfactsandtrivia.wordpress.com
filipine

Tradiţionalele procesiuni de penitenţă şi evenimentele de recreare a crucificării lui Iisus, desfăşurate anual în Vinerea Mare în Filipine, au fost anulate pentru al doilea an consecutiv în contextul pandemiei de coronavirus, care a atins un nou vârf, cu aproape 139.000 noi cazuri în întreaga ţară, relatează EFE potrivit Agerpres.

Manila şi alte patru provincii învecinate (Bulacan, Rizal, Laguna şi Cavite) au reintrat de luni într-un lockdown strict după o escaladare a cazurilor de COVID-19, care a provocat în total 756.200 de contagieri şi 13.303 de decese de la începutul pandemiei.

Izolarea prevede ca bisericile să fie închise pentru a se evita aglomerările, deşi acest lucru nu i-a împiedicat pe credincioşi să vină aproape de lăcaşurile de cult pentru a se ruga în exterior, purtând măşti de protecţie.

În unele locuri din Manila, preoţii au scos statuile din lemn cu Iisus Hristos şi Fecioara Maria pentru a fi plimbate în furgonete pe străzile oraşului, astfel încât filipinezii să primească binecuvântarea la porţile lor şi a nu mai ieşi din case. În lockdown, locuitorii au voie să iasă din case doar pentru a merge la muncă sau să cumpere produse de primă necesitate.

Cu peste 90 de milioane de credincioşi, Filipine este ţara cu cei mai mulţi catolici din Asia - peste 80% din populaţia sa - şi a treia din lume, fiind devansată doar de Brazilia şi Mexic.

Săptămâna Mare este cea mai importantă sărbătoare în calendarul liturgic filipinez, când milioane de persoane se deplasează în ţară pentru a respecta tradiţia milenară de a vizita bisericile, într-un periplu prin cel puţin şapte dintre ele, care nu va avea loc nici anul acesta deoarece toate lăcaşurile de cult sunt închise.

Suspendarea ritualurilor şi procesiunilor din Săptămâna Mare este un lucru neobişnuit în Filipine. După cel de-al doilea Război Mondial, acest lucru nu s-a întâmplat nici măcar în timpul dictatorului Ferdinand Marcos care a guvernat sub lege marţială (1972-81), însă pandemia de coronavirus a determinat anularea ritualurilor şi procesiunilor pentru al doilea an consecutiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.