Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă, analiză șoc: 'România va fi victimă sigură'

cozmin gusa

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză a consultantului politic Cozmin Gușă pe tema relațiilor dintre România și state precum Rusia sau SUA, dar și a slăbiciunii politicienilor noștri în politica externă.

realitatea.net:

Statele Unite ne-ar sprijni în fața unei amenințări ruse, mai ales că nu-și permit să piardă ultima insultă de euroatlantism din regiune și influența la Marea Neagră, însă politicienii noștri ”slabi” au o atitudine greșită în fața partenerului strategic, susține consultantul politic Cozmin Gușă.
Pentru România este un pericol și dacă Putin va prefera pace. Rusia are un sistem tentacular foare precis și foarte dur în a te subjuga, iar un stat precum România va fi victimă sigură”, afirmă Gușă.
Consultantul politic subliniază că SUA ne vor sprijni dacă le cerem asta, ceea ce până acum n-am făcut din cauza unor politicieni slabi care ”au plecat capul” în fața partenerului strategic.
”Am avut politicieni foarte slabi. În actualul context noi trebuie să cerem statului american un parteneriat real în baza căruia să fie bucuros să ne apere. Dacă SUA pierde România ca influență, pierd Europa. Pierd influența la Marea Neagră. SUA nu-și poate permite asta”, atrage atenția Cozmin Gușă.
Consultantul politic susține că din cazua unui ”sistem” instaurat în vremea când Traian Băsescu era președinte, politicienii români nu mai știu să-l trateze pe ambasadorul Statelor Unite ca pe un intermediar, ci merg în fața sa cu o atitudine nejustificat de umilă.(Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Avem salarii de trei ori şi jumătate mai mici decât ale francezilor, dar preţurile NU sunt cu mult mai mici. Un kilogram de unt este cu doar 33% mai scump în Paris decât în Bucureşti. Diferenţe ceva mai mari sunt în cazul pâinii şi al laptelui. Culmea, la 1900, situaţia era exact pe dos.
„În 1900, un litru de lapte costa în București mai mult decât în Paris. În timp ce în târgurile din Capitală se vindea cu 38 de bani, în cele din capitala Franței costa cu 8 bani mai puțin. În anii 30, diferența crescuse la 3 lei și 43 de bani. Între timp, însă, lucrurile s-au inversat, iar acum locuitorii Bucureștiului cumpără lapte din hipermarket de patru ori mai ieftin decât parizienii. Ce-i drept însă și salariile noastre sunt cu mult mai mici”, relatează Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24.
Salariul minim în Franţa este de 1.498 de euro, adică aproape 6.900 de lei. Cu toate creşterile din ultimul an, în România salariul minim abia a ajuns la 1.900 de lei.
„Painea însă a fost întotdeauna mai scumpă în Paris. Un kilogram costa în 1900 echivalentul a 38 de bani, cu 14 mai mult decât în București. În 1920, diferența ajunsese deja la 3 lei și 66 de bani. Zece ani mai târziu a crescut la aproape 6 lei și 70 de bani. Și cam acolo a rămas până astăzi, când același kilogram de pâine costa aproape 2 euro, adică peste 9 lei”, relatează Sebastian Perju, jurnalist Digi24 în Franța.
„Pâinea a fost tot timpul mai ieftină în România. Cu timpul, nu ne putem aștepta să nu crească. Bucureștenii nu vor simți, pentru că au venituri mari sau mai mari și nu mănâncă atâta pâine. Avem o problemă socială când vorbim, fără analiză, de intrarea rapidă în zona euro, pentru că alții vor simți foarte tare chestiunea aceasta”, declară Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. (Mai multe detalii AICI)

Jurnalul National:

De Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri toate drumurile duc la Alba Iulia. De la sfârşitul anului trecut pe o rază de 30 de kilometrii, în jurul oraşului, toate unităţile de cazare au fost ocupate. Sunt aşteptaţi zeci de mii de tineri din toate colţurile lumii, care şi-au  anunţat participarea la manifestările festive şi la dezvelirea Monumetului Unităţii Naţionale de la Alba Iulia.
Interesul românilor pentru actul unităţii naţionale de la 1918 este unul impresionant. Peste 150 de mii de oameni sunt aşteptaţi la Alba Iulia, pe 1 Decembrie, potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei Alba Iulia, Mihai Coreş. Ca să fie siguri că vor participa la evenimetele organizate în vechea cetate, românii au început să facă rezervări la pensiuni şi hoteluri de la începutul anului trecut. Managerul de marketing al hotelului Transilvania din Alba Iulia, Iulia Guş, ne-a declarat că în unităţile sale de cazare gradul de ocupare este de 100% de la sfârşitul anului 2017. Ea ne-a spus că la sărbătoarea Centenarului sunt aşteptaţi români de toate vârstele, care vin din toate colţurile ţării, dar şi din diasporă. Ei şi-au făcut rezervări atât pentru sărbătoarea unităţii naţionale, cât şi pentru a lega anumite evenimete din viaţa personală de acest eveniment, reuniuni, cereri în căstorie etc.
Nu doar în Alba Iulia, ci şi în localităţile din jur gradul de ocupare al unităţilor de cazare pentru Sărbătorea Centenarului Marii Uniri sunt epuizate.  Pe site-urile destinate rezervărilor hoteliere în Alba Iulia pentru perioada 30 noiembie - 2 decembrie 2018 nu se mai găsesc locuri disponibile, ci doar în împrejurimi. Pe o rază de 30 de kilometri în jurul oraşului  mai poate fi găsită o singură cameră la o pensiune. De asemenea, au fost rezervate şi apartamentele şi garsonierele care se închiriază în regim hotelier.(Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Pentru a face „America măreaţă din nou“, preşedintele Donald Trump a propus pentru anul fiscal 2019 un buget federal de 4.400 de miliarde de dolari prin care s-ar spori puterea militară, după cum a remarcat presa de propagandă rusească, s-ar reduce masiv cheltuielile cu programele sociale şi s-ar moderniza infrastructura cu investiţii de la bugetul central de doar 200 de miliarde de dolari - o schemă care seamană mai degrabă cu o păcăleală, după cum spun criticii.
Criticii preşedintelui, şi nu sunt puţini, au remarcat că bugetul lui Trump, al doilea pe care acesta îl propune de când a venit la Casa Albă, combinat cu reducerile de taxe de 1.500 de miliarde de dolari pe zece ani adoptate de republicani anul trecut, ar reprezenta unul dintre cele mai mari transferuri de avuţie de la săraci la bogaţi din ultimele generaţii. Planul va împovăra ţara cu datorii noi de mii de miliarde de dolari, o povară pe care o vor simţi generaţiile viitoare, scrie The New York Times.
Refacerea din dezvoltarea infrastructurii ar însemna că „vom construi drumuri noi, sclipitoare, poduri, autostrăzi, căi ferate şi canale peste tot în ţara noastră. Şi o vom face cu suflet american, cu mâini americane şi şi cu ciment american“, după cum a explicat Trump. Însă planul presupune cheltuieli federale de 200 de miliarde de dolari care s-ar transforma în zece ani în fonduri de 1.500 de miliarde de dolari cu bani de la bugetele locale sau de la companii private. Aceasta ar însemna impozite locale mai mari şi noi taxe pentru americani. Administraţiile locale va trebui să facă rost de bani pentru reparaţii dacă vor să atragă fonduri federale. Proiectul de buget amână cu zece ani echilibrarea bugetului, un obiectiv urmărit de republicani, în condiţiile în care SUA au acumulat cea mai mare datorie din istorie. Pentru că SUA sunt şi cea mai mare economie a lumii, orice încetinire sau accelerare se simte la nivelul economiei globale. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.