Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă: Două aripi din PSD au contribuit la înfrângerea lui Mircea Geoană

cozmin gusa

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

realitatea.net:

Consultantul politic Cozmin Guşă a afirmat în cadrul emisiunii Talk News, de la Realitatea TV, că dovedirea fraudării alegerilor prezidenţiale din anul 2009 este foarte importantă pentru democraţia din România, chiar dacă scopul comisiei de anchetă este unul dificil de atins (...)
"Din punct de vedere al PSD au existat două mari arii care au contribuit la înfrângerea lui Mircea Geoană: aripa Ponta, care l-a inclus şi pe Sebastian Ghiţă, şi aripa Ion Iliescu. Este de notoritate că la nivelul partidului Ponta era agentul oamenilor de afaceri din jurul lui Traian Băsescu şi din calitatea sa de purtător de cuvânt al campaniei lui Geoană informa cealaltă tabără despre fel de fel de mişcări. Asta nu înseama neapărat fraudare, ci trădare. În cazul lui Sebastian Ghiţă care era şi în sediul PSD din Kiseleff şi la hotelul lui Dorin Cocoş, asemenea putem vorbi despre altceva, cum putea vorbi şi despre software-ul alegerilor din 2009 care a fost achiziţionat de la una din firmele sale. A doua tabară este cea a lui Ion Iliescu. Ion Iliescu a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru ca în 2009 Geoană să piardă alegerile. Suspiciunea tuturor era legată de faptul că el primise un NUP - neînceperea urmăririi penale - în cursul anului 2009 pe unul dintre dosarele lui de la începutul noii democraţii din România. Ion Iliescu poate fi suspectat că ar fi fost momit cu asta şi eu pot să vorbesc despre contribuţia directă a lui Ion Iliescu la finalul campaniei când, cu autoritatea de preşedinte onorific, s-a opus demersului de manifistaţii în stradă a membrilor şi simpatizanţilor PSD care erau convinşi că alegerile au fost fraudate şi care doreau să facă o deplasare la Bucureşti. Discuţia este de notoritate şi au participat la ea şi Mircea Geoană, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, Liviu Dragnea şi cu mine. Ponta a vrut să participe la discuţii, dar nu a fost lăsat pentru că el era cel care ducea informaţia mai departe. Aşadar, din acest punct de vedere PSD a fost minat din interior de către cele două aripi, aripa tânără a lui Ponta şi aripa Iliescu", a detaliat Cozmin Guşă.
"După aceea, statul român a acţionat în mod evident, aşa şi cu Hrebenciuc, a sugerat în plan extern, iar analiza votului de la anumite ambasade, a votului din diaspora poate să ducă uşor la concluzia că alegerile au fost fraudate, sigur, şi prin lipsa de supraveghere a secţiilor de votare care au fost coordonate de către responsabilul cu pierderea alegerilor la exterior: Titus Corlăţean. El a fost coordonatorul reţelei externe, dar nu a existat ca activitate şi a fost permis acel vot extraordinar de mare în favoarea lui Traian Băsescu, vot necredibil total. Al doilea element al statului este cel legat de Curtea Constituţională care nu a dorit să ia în seamă toate dovezile de la acel moment: procesele verbale false sau a unor referate în care practic se inversa votul lui Geoană cu cel a lui Băsescu atunci când votul lui Geoană era mai mare. Şi şeful echipei de avocaţi a PSD, care sper că va fi audiat la comisie, Dan Şova, poate să spună toate acest lucruri. Iar asta cu Curtea Constituţională, vă rog să o analizaţi pe durata mandatului lui Traian Băsescu. Producătorul acestei emisiuni, Iulian Leca, a scris un editorial ieri în care menţiona folosirea documentelor SIPA în şantajarea judecătorilor de la Curtea Constituţională, precizând şi de celebrul bileţel în care trei dintre judecătorii CCR din acea perioadă erau semnaţi cu elementele de şantaj", a explicat consultantul politic, precizând că Curtea Constituţională trebuie neapărat chestionată.
Cozmin Guşă a mai spus că acele lucruri au existat, la fel ca şi dovezile care nu au fost luate în seamă, iar alegerile au fost tranşate în favoarea lui Traian Băsescu pentru că nu s-a dorit renumărarea voturilor care atunci era posibilă. "Acum renumărarea nu mai este posibilă, întrucât ştim că acele buletine de vot nu mai există", a completat acesta. (Mai multe detalii AICI)

Business Magazin:

Barometrul GfK Consumer Confidence arată că încrederea românilor în viitor atinge în primul trimestru al acestui an cele mai înalte cote de la începutul crizei. Măsurile economice demarate anul trecut au continuat şi în primul trimestru din 2017: pensiile au crescut cu 5%, iar impozitul pe venit a fost eliminat pentru pensiile de sub 2.000 lei, venitul minim a crescut cu 200 lei, iar TVA a scăzut de la 20% la 19%.
În primul trimestru al anului, piaţa bunurilor de larg consum a crescut cu 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ritmul de creştere pare să încetinească, odată cu ultimul trimestru din 2016. Inflaţia se instalează (+1,5% pentru produsele alimentare), în timp ce populaţia continuă să prefere produsele mai scumpe (uptrade). Volumele însă au scăzut, pentru prima oară din 2015, cu 2,5%.
Dintre categoriile mari de bunuri de larg consum, produsele alimentare proaspete rămân constante în valoare. La fel, şi produsele de îngrijire personală. Cele care înregistrează creşteri sunt produsele alimentare ambalate (+3%), urmate de băuturi cu 2%. Campioane sunt produsele pentru îngrijirea locuinţei, care au crescut cu 7% în valoare, semn că românii acordă mai mare atenţie confortului de acasă.
Specialităţile de brânză, deserturile din lapte, batoanele de cereale, fructele uscate, cidrul, produsele de patiserie şi pizza congelate au continuat să se dezvolte şi să câştige tot mai multe gospodării din România. Categoriile de „răsfăţ”, cum ar fi îngheţata, biscuiţii dulci şi săraţi, gustările şi pralinele, au crescut şi ele, în principal prin intensificarea consumului.
În acelaşi timp, alimentele de bază, precum făina, zahărul, orezul, uleiul pentru gătit sau margarina au continuat tendinţa de scădere. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Zimnicea și Timișoara sunt orașele cu cel mai mare nivel de radiații naturale din România, aproape de 5 Bq/mc, cu mult mai puțin decât limita de avertizare de 50 Bq (Becquere)/mc sau decât limita de alarmare de 200 Bq/mc, arată datele Comisiei Naționale pentru Controlul Activelor Nucleare (CNCAN).
Urmează Turnu Severin, Craiova, Vaslui și Călărași, potrivit măsurătorilor efectuate pe data de 22 mai, la ora 8:00.
"Este vorba despre radon, un gaz radioactiv care există în solul pământului. A existat dintotdeauna și face parte din radiațiile naturale, iar gradul de periculozitate este foarte mic. Valorile sunt total nesemnificative. Vedeți că în orașele din Transilvania, spre exemplu în Cluj, nivelul de radiații, care oricum este mult mai mic decât nivelul de avertizare, este mai mic decât în București, de exemplu. Aceasta din cauza solului care există în zona respectivă. Mulți ar spune că nivelul de radiații ar trebui să fie cel mai mare în zona Cernavodă, pentru că acolo există cele două reactoare nucleare. Nici vorbă de așa ceva, acolo nivelul este foarte mic", a declarat președintele CNCAN, Rodin Traicu, într-o conferință de presă.
Nivelul de radiații din interiorul clădirilor este mai mare decât cel din exterior, astfel că este bine să aerisim spațiile închise.
Potrivit unei directive europene care trebuie preluată în legislația națională până în aprilie 2018, CNCAN urmează să realizeze, în următorii doi ani, și o hartă a nivelului de radiații din interiorul clădirilor, caselor de locuit și tunelurilor. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Şi asta după ce marea confruntare strategică sunniţi-şiiţi, vizând continuumul şiit până la Mediterana, respectiv coridorul sunnit Nord-Sud care leagă Turcia prin Iordania de statele arabe din Golf este în plină desfăşurare, miliţiile pro-iraniene abordând opţiunea sudică pentru realizarea coridorului, nu prin zona kurdă, ci prin cea tribal sunnită, la nord de graniţa siriano-iordaniană.
Într-adevăr, haina luptei antiteroriste a fost îmbrăcată în perioada administraţiei Obama pentru a estompa divergenţele faţă de Rusia după anexarea Crimeei şi pentru a angaja Iranul, odată cu negocierea acordului privind controlul neutilizării tehnologiei nucleare în scopuri militare. Ei bine, această etapă a permis, după cum am văzut, şi o recrudescenţă a acţiunilor iraniene şi şiite pro-Assad, împotriva opoziţiei sunnite majoritare în Siria, populaţiile sunnite fiind forţate şi împinse la migraţie şi pribegie şi revărsându-se prin Turcia către Europa.
Pe de altă parte, această abordare a permis Rusiei intervenţia în Siria şi implicarea majoră şi agresivă în Orientul Mijlociu, din nou de partea alawiţilor pro-al Assad din Siria, aliniindu-se cu interesele iraniene şi şiite şi relansând legitimitatea de apărători ai sunniţilor pentru organizaţiile teroriste, inclusive Daesh, autointitulat Stat Islamic. Iar implicarea militară pe teren a dus la marcarea Siriei utile ca proprietate de necontestat controlată de regimul Assad, care are avantaje de poziţionare pe teren în viitoarele negocieri de pace.
Odată cu instalarea administraţiei Trump, la Casa Albă au sosit un set de lideri şi reprezentanţi care privesc cu maximă reticenţă şi mare preocupare extinderea şiismului pro-iranian în Orientul Mijlociu, înconjurarea Israelului de către forţe pro-iraniene sau finanţate şi înarmate de Iran. Iar după paşii majori în preluarea puterii şi instalarea conservatorilor în toate birourile admnistraţiei de stat americane, a venit şi prima vizită externă a preşedintelui Trump, începută nu întâmplător cu Arabia Saudită şi Israelul.
Noua-veche triadă SUA-Arabia Saudită-Israel e natural, odată ce lupta împotriva terorismului anunţă finalul, cu preluarea vestului Mosulului - capitala irakiană a Daesh - de către trupele irakiene iar în Raqqa - capitala siriană a organizaţiei teroriste - se pregăteşte pentru asaltul Forţelor Democratice Siriene şi a celor americane, care-şi doresc să instaleze steagul american deasupra capitalei inamicului ultimilor ani. Finalul luptei antiteroriste de pe teren şi eliminarea acelor safe havens controlate de Daesh duce automat la asigurarea pe teren a unor trupe pregătite şi înarmate şi a dezlegării mâinilor coaliţiei anti-IS pentru a putea aborda şi tema reechilibrării controlului şiit pro-iranian din regiune, dar şi a celui susţinut de Rusia pe teren, în Siria. (Mai multe detalii AICI)

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.