Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă, după asasinarea fiicei lui Dughin: 'Conflictul ruso-ucrainean va escalada prin evenimente greu de controlat'

Radu Pop
cozmin gusa

Analistul Cozmin Gușă consideră că asasinarea fiicei ideologului rus Aleksandr Dughin, cea mai influentă personalitate în rândurile armatei și bisericii ruse, va genera evenimente imprevizibile pentru războiul din Ucraina.

„Ieri după-amiază, Andriy Yermak, șeful administrației prezidențiale din Ucraina, făcea o declarație excesivă, de tip nazist, pe care am încadrat-o însă în emisia de intimidare caracteristică războiului: ''Sarcina noastră este să fim siguri nu doar că actuala generație de ruși, dar și copiii și nepoții lor vor plăti!''

Coincidență sau nu, la câteva ore a fost asasinată Darya, fiica lui Alexander Dughin, printr-un atentat care era pregătit să-i ucidă pe amândoi, tată și fiică. Rețelele de socializare din Rusia au explodat azi-noapte, Dughin fiind un gânditor iubit, respectat, admirat de către majoritatea rușilor, dar și fiica sa Darya, care-i era și discipol, beneficia de o mare notorietate pozitivă. Vă este clar că, chiar în lipsa unor date de anchetă, aproape toți cei ce comentau drama puneau asasinatul pe seama naziștilor ucraineni, și-așa va rămâne situația indiferent ce vor spune rezultatele cercetărilor.

Ca să pricepeți mai bine anvergura și consecințele asasinatului, trebuie să știți că Dughin este cea mai influentă personalitate în rândurile Armatei și a Bisericii Ortodoxe Ruse, generalii sau episcopii ruși având întâlniri și dezbateri curente cu Dughin, care este chiar ideologul eurasiatismului, doctrina ce inspiră în ultimii 20 de ani mișcările geopolitice ale Rusiei.

Chiar cu ocazia vizitelor la mănăstirile din România sau la întâlnirile cu ierarhi ortodocși sau intelectuali români, Dughin aducea la pachet mesaje din partea Patriarhului Kirill al Moscovei, cu care are o relație de veche prietenie, și la fel proceda când vizita Serbia, Bulgaria sau Grecia. Astăzi e greu de estimat apropierea sa de Putin (au fost informații publice ce-au evocat o anumită răceală a relaționării dintre cei doi), însă este sigur că Dughin a influențat în cea mai mare măsură gândirea strategică a liderului rus în timpul mandatelor sale, lucru ce s-a văzut lesne în abordările publice ale acestuia.

Ținând cont doar de aceste elemente exprimate în stil lapidar, devine limpede că de azi-noapte am intrat într-o etapă în care conflictul ruso-ucrainean va escalada prin evenimente greu de controlat. Asasinatul de tip terorist contra Daryei Dughina va genera în oglindă, cu sau fără aprobarea lui Putin, contrareacții pe care deja analiștii structurilor de stat din țările implicate în conflict, dar mai ales din SUA și Rusia, sunt convins că încearcă să le proiecteze.

Expresia cel mai des folosită de către ruși la adresa Ucrainei n-am nici o îndoială că va fi cea de ''BANDERIZARE'', ce va exprima o combinație de nazism cu terorism, și care va justifica mai ales motivația inițială a invaziei rusești, care v-amintiți c-a fost ''denazificarea Ucrainei''.

Și tot ca și consecință a acestui atentat se va amorsa puternic discuția publică despre armamentul cu care este dotată Ucraina, lipsa contabilizării oficiale a acestuia, precum și dovezile comercializării armelor de mafia ucraineană către rețele teroriste din Orientul Mijlociu, Africa și chiar în interiorul UE”, a scris Gușă pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.