Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creierul ATENTATELOR Al Qaida a fost UCIS: Este teroristul care dezvoltase un explozibil imposibil de detectat

Artificierul-şef al Al Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), sauditul Ibrahim al-Asiri, cunoscut şi sub numele Abu Saleh, a fost ucis în 2017 în Yemen, unde se ascundea de câţiva ani, a declarat marţi pentru AFP un responsabil american.

"Suntem siguri că a fost ucis la sfârşitul anului trecut", a precizat responsabilul menţionat, sub rezerva anonimatului, scrie agerpres.ro.

Citește și: RCS&RDS, reacție-dinamită, după atacul dur lansat de Guvernul Dăncilă! Mesaj pentru toți abonații

Un raport al Naţiunilor Unite publicat săptămâna trecută indică faptul că "expertul în fabricarea de explozibili Ibrahim al-Asiri a fost ucis în a doua jumătate a anului 2017".

"Având în vedere rolul din trecut al lui Al-Asiri în atacurile împotriva transportului aerian, aceasta ar reprezenta un regres serios pentru capacităţile lor operaţionale", adaugă raportul.

Citește și: O legendă a industriei românești, la un pas de groapă! Mai are doar patru angajați din aproape 3.000

Ibrahim al-Asiri, care a studiat chimia, a reuşit să scape în decurs de mai mulţi ani de sub tirurile dronelor americane, SUA încercând în mai multe rânduri să-l elimine.

În urmă cu ani, el pusese la punct un explozibil pe bază de Tetranitrat de pentaeritritol (PETN), aproape imposibil de detectat.

Citește și: Investigație la sânge asupra fondurilor de pensii private! Decizie importantă după dezvăluirile făcute de consilierul premierului Dăncilă

Acest PETN constituise dispozitivul plasat în august 2009 în lenjeria fratelului său mai mic Abdullah, care s-a aruncat în aer în momentul în care se apropia de prinţul Mohamed ben Nayef, viceministrul saudit al internelor, responsabil de lupta antiteroristă. Singurul care a murit însă a fost atentatorul sinucigaş, al cărui corp a absorbit cea mai mare parte a exploziei.

PETN s-a aflat şi în dispozitivul ascuns pe coapsa tânărului nigerian Omar Farouk Abdulmutallab, pe care acesta a încercat zadarnic să-l aprindă cu un detonator chimic în 25 decembrie 2009 într-un avion american în timp ce aeronava se apropia de Detroit.

Citește și: Carmen Dan reacționează! Jandarmeria a intrat în colimatorul șefei de la Interne .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.