Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cresc indemnizațiile primarilor: CCR a respins sesizarea USR pe legea de majorare (surse)

ccr bani

Curtea Constituţională a României a respins, marţi, sesizarea USR privind legea de majorare a indemnizaţiilor primarilor şi şefilor de consilii judeţene. Potrivit unor surse din cadrul Curții, decizia a fost adoptată cu majoritate de voturi. Singura care a votat pentru admiterea sesizării a fost Simina Tănăsescu. Legea poate merge la preșeedinte pentru promulgare.

„A fost respingerea criticilor de neconstituționalitate. În aceste condiții, consecința soluției adoptată de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizațiile primarilor și consilierilor locali este constituțională. Votul Curții a fost cu o mare majoritate. Prin urmare, legea declarată constituțională, în mod procedural, e înaintată președintelui care urmează să fie înaintată președintelui României, care urmează să o promulge, evident în condițiile în care nu formulează solicitare de reexaminare”, spune Marian Enache.

Președintele CCR afirmă că nu era necesară fișa financiară pentru reactualizarea cheltuielilor.

„A doua critică s-a referit la nerespectarea termenilor regulamentari pentru depunerea amendamentelor. Această chestiune nu prezintă relevanță constituțională și Curtea a respins această critică pentru că nivelul de reglementare regulamerntară este intern. Astfel, Curtea a dat soluție de respingere”, încheie Enache.

Uniunea Salvaţi România a sesizat CCR cu privire la legea prin care coaliţia PSD - PNL - UDMR majorează cu până la 2.000 de lei indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene.

Este vorba despre Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Sesizarea a fost semnată şi de deputaţii Forţa Dreptei şi nu împiedică majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari, care s-a făcut de la 1 august prin OUG 115/2022, în vigoare în acest moment, a precizat USR.

Potrivit USR, actul normativ cu care a sesizat CCR nu indică sursa de finanţare, aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie.

USR a invocat şi încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condiţiile în care actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.

Salariul primarului general al Capitalei ar urma să crească de la 20.800 lei la 23.000 lei (salariul net de la 12.168 lei la 13.455 lei).

Salariul unui primar municipiu reședință de județ ar crește de la 18.720 lei la 20.700 lei (salariul net de la 10.951 lei la 12.109 lei).

Un primar comună ar avea un salariu majorat de la 12.480 lei la 13.800 lei (salariul net de la 7.301 lei la 8.073 lei).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.