Astfel, salariul unui timonier (pentru un program de muncă de 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână) va fi majorat de la 585 de dolari, în prezent, la 592 dolari, de la 1 ianuarie 2015, şi la 614 dolari, de la 1 ianuarie 2016.
Salariul de bază al timonierului reprezintă baza grilei de salarizare din shipping. În funcţie de el se calculează toate celelalte salarii din ierarhia marinărească, drepturile salariale pentru orele suplimentare, sărbătorile legale şi concedii, nivelul alocaţiei de hrană şi toate celelalte avantaje salariale şi materiale.
Reglementarea salariului minim de bază este inclusă în Convenţia internaţională privind munca pe mare MLC - 2006, care se aplică din data 20 august 2013. Până în prezent, aceasta a fost ratificată de 56 de state membre ale ILO, care deţin împreună peste 80% din tonajul flotei mondiale. Deşi România nu se numără printre ele, va fi obligată să o aplice începând cu data de 20 august 2014.
Nivelul salariului minim de bază reglementat de ILO este obligatoriu pentru întreaga flotă mondială. Nerespectarea lui atrage numeroase necazuri pe capul armatorilor: reţinerea navelor de către autorităţile de Port State Control, acţiuni în justiţie iniţiate de echipaje şi de sindicatele navigatorilor. În unele cazuri, se ajunge până la vânzarea navelor, pentru a recupera diferenţa dintre salariile efectiv plătite şi cele cuvenite conform reglementărilor internaţionale.
Trebuie spus că mecanismul salariului minim şi toate celorlalte prevederi din MLC - 2006 sunt rodul negocierilor dintre organizaţiile reprezentative ale armatorilor şi Federaţia Internaţională a Transportatorilor (care cuprinde sindicatele naţionale ale navigatorilor).
Cele două părţi au agreat, din considerente practice, standardele minime de muncă şi viaţa la bordul navelor. Partenerii sociali sunt conştienţi că ele contribuie la creşterea motivaţiei muncii şi a atractivităţii profesiei de marinar, la prevenirea conflictelor de muncă pe mare, la reducerea numărului de evenimente ce afectează siguranţa navigaţiei, la eliminarea dumping-ului social şi a concurenţei neloiale dintre armatori. Numeroase date statistice, rapoarte şi studii demonstrează că, direct sau indirect, factorul social şi ignorarea lui de către armatori, sunt cauza celor mai multe dintre tragediile de pe mare.
În subcomitetul care a aprobat rezoluţia privind creşterea salariului minim, navigatorii sunt reprezentaţi de Stephen Cotton - preşedintele ITF şi de liderii unor mari sindicate naţionale ale navigatorilor, membre ITF (din Brazilia, Danemarca, Filipine, Italia, Grecia, Japonia, Marea Britanie, Olanda şi Rusia).
ITF reuneşte peste 700 de sindicate, cu mai mult de 4,5 milioane de membri de sindicat din circa 150 de ţări: navigatori, docheri, pescari, şoferi, lucrători feroviari, din aviaţia civilă, din transportul urban şi din cel pe apele interioare, din turism şi din sectorul educaţiei. Printre ele se numără şi Sindicatul Liber al Navigatorilor din România. Pentru 2014, organizaţia a obţinut o creştere cu 3% a salariilor pe navele acoperite de contracte ITF.
sursa: Cuget Liber