Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Conturi vine cu acuzații GRAVE: TNB nu a raportat sume rămase din anii anteriori, provocând un blocaj financiar

Curtea de Conturi

Teatrul Național București (TNB) nu a raportat în bugetul de venituri și cheltuieli aferent exercițiilor financiare ale anilor 2016 și 2017 disponibilul rămas în contul de trezorerie din anii anteriori, fapt ce a determinat un blocaj financiar, arată raportul Curții de Conturi pe anul 2017, scrie Mediafax.

În anul 2018, la Teatrul Național București s-a desfășurat o misiune de audit, iar inspectorii Curții de Conturi au constatat că instituția nu a reportat în bugetele de venituri și cheltuieli aferente exercițiilor financiare ale anilor 2016 și 2017 disponibilul rămas în contul de trezorerie rezultat din anii anteriori, așa cum prevede art. 1 din OG nr. 9/1996 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a instituțiilor publice de cultură finanțate din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat sau de labugetele locale, aprobată prin Legea nr. 101/2013.

Citește și: Curtea de Conturi DĂ DE GOL Guvernele Tudose și Grindeanu - Fondul aflat la dispoziția executivului, MĂRIT de șase ori în 2017

Astfel, în anul 2016, abia în luna septembrie s-a introdus și aprobat în „Bugetul de venituri și cheltuieli aprobat pe anul 2016” suma de 1.053.000 lei, reprezentând o parte din excedentul de 1.091.000 lei aferent anului 2015, iar în anul 2017, în luna octombrie, s-a introdus și aprobat suma de 1.090.000 lei din excedentul de 1.091.000 aferent anului 2016.

Din cauza faptului că TNB nu a reportat aceste sume, a apărut un blocaj prin neutilizarea veniturilor pentru finanțarea activității proprii a teatrului și, pe de altă parte, o majorare a subvenției acordate de la bugetul de stat, fapt ce contravine prevederilor legale menționate.

Situația s-a repetat în 2018, cu suma de 1.037.200 de lei reprezentând excedentul aferent exercițiului financiar al anului 2017.

Cu privire la exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare, la TNB s-a constatat întocmirea situațiilor financiare fără respectarea principiului contabilității pe bază de angajamente și a independenței exercițiului, prin neînregistrarea și nerecunoașterea la momentul efectuării lor, a unor cheltuieli în sumă estimativă de 58.000 lei, respectiv nerecunoașterea adecvată a unor venituri în sumă estimativă de 197.000 lei.

Totodată, TNB nu a stabilit, calculat, facturat și urmărit, în vederea încasării, penalitățile de întârziere datorate de clienți pentru nerespectarea termenelor scadente de plată stipulate în contractele de închiriere a spațiilor din teatru (săli de spectacol, foaiere ș.a.), derulate în perioada 2016-2017.

În timpul misiunii, reprezentanții TNB au procedat la stabilirea clienților care au avut întârzieri la plată, au calculat și facturat penalități de întârziere în sumă totală de 20.000 lei.

De asemenea, nu au fost calculate penalități de întârziere pentru firma prin intermediul căreia se face vânzarea de bilete online, pentru sumele datorate din aceste vânzări, conform clauzelor contractuale.

Neîncasarea la termen a veniturilor proprii a avut ca efect, pe de o parte, lipsa de lichiditate pentru finanțarea activității proprii a Teatrului Național, iar, pe de altă parte, o majorare a subvenției de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului de finanțare a activității proprii.

De asemenea, acțiunea de inventariere anuală a patrimoniului efectuată în anul 2016 prezintă deficiențe organizatorice și de conformitate a unor documente, iar inventarierea patrimoniului entității la finele anului 2017 nu s-a finalizat până la data încheierii misiunii de audit, spun inspectorii Curții de Conturi.

Nici operațiunea de reevaluare a activelor fixe corporale potrivit prevederilor art. 2^1 din OG nr. 81/2003 privind reevaluarea și amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice, cu modificările și completările ulterioare, nu s-a efectuat, astfel încât situațiile financiare anuale, întocmite la TNB pentru exercițiile financiare ale anului 2016 și 2017, nu oferă o imagine fidelă a activelor, datoriilor, poziției financiare (active nete/ patrimoniu net/ capital propriu), precum și a performanței financiare și a rezultatului patrimonial pentru respectivul exercițiu financiar.

Din verificările efectuate asupra modului de contabilizare a operațiunilor înregistrate prin contul de casă al instituției, precum și din analiza situațiilor analitice privind vânzările de bilete la evenimentele organizate, s-au constatat următoarele abateri: numerarul încasat din vânzarea de bilete nu s-a înregistrat zilnic în Registrul de casă și nu s-a depus în termen la Trezorerie; nu s-a efectuat o conciliere între evidența financiar-contabilă a vânzărilor de bilete (atât prin casa de bilete, cât și online) și evidența tehnico-operativă ținută la nivelul Serviciului organizare spectacole și coordonare săli (pe serii de bilete etc.).

Teatrul Național "I. L. Caragiale" este organizat și funcționează ca instituție publică de spectacole, de importanță națională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale potrivit prevederilor art. 1 alin. (1) din HG nr. 803/2005 privind stabilirea unor măsuri pentru organizarea și funcționarea Teatrului Național "I.L. Caragiale" din București. Teatrul este instituție de repertoriu, finanțată din venituri proprii și din subvenții acordate de la bugetul de stat, prin minister, precum și din alte surse prevăzute de lege.

 

Potrivit unor surse din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Arad, doi frați gemeni, cu vârsta de 51 de ani, s-au luat la ceartă pentru o moștenire.

La un moment dat, unul dintre bărbați a pus mâna pe un cuțit și l-a înjunghiat pe fratele său în zona pieptului, iar victima a decedat în scurt timp.

Polițiștii din orașul Lipova au reușit să îl prindă imediat pe agresor, care este acum cercetat pentru omor calificat. Ancheta în acest caz a fost preluată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.