Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criminalitatea cibernetică a costat Rusia 49 de miliarde de dolari în 2020 (Sberbank)

publika.md
atac cibernetic

Atacurile cibernetice au costat cetăţenii şi companiile din Rusia până la 3.600 miliarde de ruble (49 de miliarde de dolari) anul acesta, se arată într-un raport publicat luni de cea mai mare bancă a ţării, Sberbank, transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

Rusia i-a încurajat pe cetăţeni să treacă la cardurile bancare şi să limiteze folosirea numerarului pentru a contracara economia din umbră, dar numărul infracţiunilor legate de cardurile bancare a urcat cu până la 500% anul acesta, a estimat Ministerul de Interne.

Stanislav Kuznetsov, adjunctul preşedintelui Sberbank, care supervizează divizia de securitate şi de servicii, a declarat pentru Reuters că afacerile private şi cetăţenii ruşi obişnuiţi sunt principalele ţinte ale atacurilor cibernetice, deoarece statul este sunt mai bine protejat.

"Cel mai vulnerabil este sectorul privat: totul este o ţintă, de la conturile clienţilor la datele financiare şi documentele pentru licitaţii, sunt 2,3 milioane de conturi darknet accounts care operează în Rusia şi oferă date furate", a spus Kuznetsov.

Citește și: Noua tulpină Covid, prezentă deja în România? Valeriu Gheorghiță nu exclude posibilitatea: 'Nu știm, dar orice este posibil' - VIDEO

Acesta a adăugat că fraudele cele mai obişnuite sunt cele realizate la telefon, când clientul este sunat de o persoană care susţine că este angajat al băncii şi cere datele bancare. Doar în acest an valoarea fraudelor prin telefon în Rusia se ridică la zece miliarde de ruble, a estimat oficialul Sberbank.

Infractorii cibernetici care vorbesc limba rusă operează din Germania, Ucraina, Venezuela, dar şi din Rusia, se arată în raportul Sberbank, care are propria subsidiară de securitate cibernetică, BI.ZONE.

Banca Centrală a Rusiei a înregistrat anul trecut peste o jumătate de milion de operaţii neautorizate în conturile bancare din ţară şi s-au furat 6,4 miliarde de ruble din conturile persoanelor fizice şi juridice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.