Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristi Berea, senator USR, susţine că formula prezenţei fizice la cursuri îi afectează negativ pe profesorii români care predau în Republica Moldova

adevarul.ro
Cristi Berea

Senatorul USR de Iaşi Cristi Berea susţine că decizia Ministerului Educaţiei de a reveni brusc la formula prezenţei fizice la cursuri reprezintă un chin pentru profesorii români care predau în Republica Moldova, aceştia fiind nevoiţi să stea cu orele la graniţă, din cauza fluxului mare de refugiaţi, potrivit news.ro.

Cristi Berea a afirmat, miercuri, într-un comunicat de presă, că ministrul Educaţiei nu a luat în calcul toate consecinţele trecerii de pe o zi pe alta a cursurilor universitare din format online în formatul clasic, cu prezenţă fizică la ore, el calificând decizia drept una pripită.

Senatorul USR a dat ca exemplu Universitatea "AI. I. Cuza" din Iaşi şi Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, care au filiale în Republica Moldova, el precizând că deplasarea profesorilor români pestru Prut este un adevărat chin din cauza aglomeraţiei din punctele de trecere, pe fondul afluxului mare de refugiaţi din Ucraina.

"În fiecare dimineaţă profesorii pleacă din Iaşi, ajung în Bălţi sau Chişinău, susţin cursurile şi seara revin acasă. Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, Republica Moldova a intrat în stare de urgenţă, iar timpii de aşteptare din vămi sunt mari şi orice tranzit devine un chin. Moldova de peste Prut adăposteşte un număr ridicat de refugiaţi, mai mare decât România”, a declarat senatorul USR Cristi Berea.

Potrivit lui Berea, soluţia ar fi continuarea activităţii în format online sau hibrid până la finalizarea anului universitar.

"Această măsură i-ar proteja atât pe profesorii care susţin cursuri în Republica Moldova, cât şi pe profesorii şi studenţii din toată ţara. Există OUG nr. 99/2021 care spune că instituţiile de învăţământ superior pot desfăşura activităţi didactice în format online atât pe perioada stării de alertă, cât şi pe întreaga durată a anului universitar 2021-2022. Orice fiţuică trimite ministerul universităţilor, prin care ameninţă cu tăierea finanţării, nu poate trece peste o ordonanţă de urgenţă a Guvernului”, a adăugat senatorul USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.