DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cristian Bușoi: În calitate de raportor al EU4health, salut Acordul prin care bugetul Programului de Sănătate al UE va crește substanțial

Facebook
Cristian Busoi

Vești extraordinare de la Bruxelles! Consiliul European a anunțat aseară un acord politic cu Parlamentul European privind bugetul UE pentru următorii șapte ani, iar Sănătatea și Cercetarea vor primi bani în plus, comparativ cu deciziile luate de Consiliu în vara acestui an, anunță europarlamentarul Cristian Bușoi, Președintele Comisiei pentru Industriei și Cercetare din Parlamentul European / Raportorul Parlamentului European pentru Programul EU4Health.

Programul de Sănătate, EU4Health, pentru care sunt responsabil din partea Parlamentului European va avea un buget de 5,1 miliarde de euro, cu 3,4 miliarde în plus față de suma decisă în luna iulie. Este o victorie și o bucurie pentru mine și întreaga echipă a Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul European. Împreună am susținut nevoia unui buget suficient de generos pentru a răspunde provocărilor de sănătate actuale și viitoare.

Europa nu se luptă numai cu pandemia COVID-19, ci și cu cancerul și bolile cardiovasculare – principalele cauze de deces în UE, cu bolile rare, cu bolile cronice, cu infecțiile și consumul exagerat de antibiotice. Programul va completa politica națională în domeniul Sănătății, va proteja mai bine cetățenii împotriva amenințărilor transfrotaliere, va finanța programe de prevenție și screening, va face ca medicamentele și dispozitivele medicale să fie mai accesibile în special în timpul crizelor medicale și, nu în ultimul rând va susține digitalizarea sistemelor de sănătate din toate statele UE.

4 miliarde de euro în plus fata de decizia din luna iulie au fost alocate și Programului de Cercetare al Uniunii Europene, Horizon Europe. Acestă sumă se adaugă celor 80,9 miliarde de euro stabilite la reuninea Consiliul European din vară. Principala misiunea a Horizon Europe- componenta Sănătate, pentru care sunt raportor din partea Comisiei ENVI, este lupta împotriva cancerului, cu ambiții extrem de importate: salvarea a cel puțin 3 milioane de vieți ale pacienților bolnavi de cancer, până în 2030. Cercetarea și inovarea sunt intrumente sigure care ne vor ajuta să fim învingători în lupta cu cancerul. Dacă nu vom acționa rapid, numărul persoanelor nou diagnosticate cu cancer în fiecare an în Europa va crește de la 3,5 milioane, în prezent, la peste 4,3 milioane până în 2035, potrivit specialiștilor. Pe lângă sănătatea și viața pacienților, cancerul afectează sistemele naționale de sănătate și protecție socială, bugetele naționale, productivitatea și creșterea economică.

Noile sume alocate Sănătății și Cercetării reprezintă dovada clară că UE prețuiește viața cetățenilor ei și înțelege că doar o Europă sănătoasă va fi puternică și competitivă pe plan internațional.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.