DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cristian Ghinea: 'România poate face prima cerere de plată pentru PNRR în 28 octombrie'

www.facebook.com
cristian ghinea

România ar putea face prima cerere de plată pentru întreaga cofinanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în 28 octombrie, când urmează că primească aprobarea pentru PNRR la reuniunea Consiliului de Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), a declarat marţi, ministrul propus al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, informează Agerpres.

"Sunt zero şanse ca România să nu primească prefinanţare. Este procesul normal de aprobare. PNRR-ul României a fost aprobat în Comisia Europeană la 27 septembrie. Sunt trei comitete, trei structuri de decizie, în consiliu prin care trebuie să treacă. A trecut în Comitetul FICO, comitetul tehnic de finanţe în 12 octombrie şi urmează să fie în COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană n.r) în 27 octombrie şi în ECOFIN în 28 octombrie. Acestea sunt ultimele date pe care le am în mod oficial de la Guvernul României. Deci, în 28 octombrie, având aprobarea şi de la ECOFIN, România poate să facă prima cerere de plata pentru întreaga cofinanţare", a declarat Ghinea la audierea din comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului.

El a subliniat că, până în prezent, Polonia, Ungaria, Suedia, Bulgaria şi Olanda nu au primit aprobare pentru PNRR şi ţări "mai bine situate ca rată de dezvoltare decât noi", ca de exemplu Cehia, au obţinut un rating mai prost decât PNRR-ul nostru.

"Am reuşit printr-un efort colosal (...) să scoatem la capăt un proiect de ţară apreciat cu calificativ maxim de către Comisia Europeană", a adăugat Ghinea.

Pe de altă parte, acesta a semnalat că sunt 22 de legi care trebuie date până în iunie anul viitor.

"Dacă aceste legi nu vor fi date, atunci nu vom mai putea face încă o cerere de plată în acel moment. Rugămintea ar fi: grupurile parlamentare care au idei de substanţă să se apuce să vorbească între ele, să vorbească cu ministerele, ministerele să trimită în timp util în Parlament aceste proiecte şi ele să fie dezbătute în procedură de urgenţă.(...) Ar trebui să fie o regulă şi anume acele legi care ar fi jaloane în PNRR intră în dezbatere pe procedură de urgenţă, care înseamnă că se discută în comisii, se votează în comisii, se discută în plen, se votează în plen, dar totul comprimat într-o perioadă de două săptămâni, în aşa fel încât să putem să stăm pe calendarul agreat cu Comisia Europeană", a punctat ministrul după audieri.

Cristian Ghinea a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.