Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Popa, BNR: 'Creditele acordate de băncile din România sunt direcţionate în proporţie de 15% către companii intensive în generarea de carbon'

Agerpres
BNR

Creditele acordate de băncile din România sunt direcţionate în proporţie de 15% către companii intensive în generarea de carbon, potrivit datelor din Raportul de stabilitate pe anul 2019, prezentate, luni, într-o dezbatere de specialitate, de către Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit Agerpres.

"Dacă ne uităm din perspectivă de stabilitate financiară, colegii mei au luat primele zece bănci care împrumută cel mai mult sectoare care generează mult carbon. 15% din total credite acordate de băncile din România sunt pentru companii care sunt intensive în generarea de carbon. Prima bancă din cele zece are undeva la 15% din creditele poluante. Analiza indicatorilor financiari arată că, de trei ori mai puţin profitabile, sunt companiile care generează mai mult carbon decât cele cu impact mic în generarea de carbon. În acelaşi timp, acestea sunt mai puţin capitalizate şi din cauza faptului că sunt mai puţin solvabile, se împrumută mai puţin. Companiile cu impact ridicat de generare de carbon sunt undeva de două ori mai puţine", a menţionat oficialul BNR.

Acesta a punctat faptul că ponderea de 25% a industriei româneşti în total PIB este la un minim al ultimilor 25 de ani, dar nu înseamnă că "este puţin".

Citește și: Traian Băsescu: Coronavirusul va intra în România. Trebuie să ne pregătim pentru ce-i mai rău. Eu aș opri azi, acum, zborurile din Italia

"Conform Eurobarometru, 93% dintre europeni văd "climate change" ca pe o datorie a politicienilor să trateze problemele ridicate de cetăţeni. În acelaşi timp, băncile centrale pot fi parte din acest proces, dar nu pot fi protagoniste, nu pot să-şi asume ca obiectiv schimbarea climatică. Deci, o bancă centrală nu poate veni să spună: 'Voi limita încălzirea globală'. Treaba ei este să lupte cu inflaţia şi asumarea mai multor obiective. Ponderea industriei româneşti în total PIB este la un minim al ultimilor 25 de ani. Asta nu înseamnă că 25% din PIB, cât reprezintă industria în prezent, este puţin. Această cifră influenţează normal şi intensitatea de carbon. Colegii mei care au realizat studiul au împărţit industriile în patru categorii: industriile care nu generează sau generează foarte puţin carbon, industrii cu impact scăzut, industrii cu impact mediu şi industrii cu impact ridicat. Dacă adunăm industriile care generează carbon, putem observa că ele reprezintă 50% din valoarea adăugată brută, undeva la 40% din numărul de salariaţi din România şi peste 50% din numărul de active", a subliniat Popa.

Luni, a avut loc la Bucureşti dezbaterea cu tema "Bugetul european pentru perioada 2021 - 2027 şi strategia României în procesul de negociere".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.