Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Preda bagă bățul prin gard: liberalii sărbătoresc un pro-rus, dar uită de I.C. Brătianu

cristian preda

Fostul europarlamentar Cristian Preda critică inițiativa legislativă a liberalilor Gigel Știrbu și Dan Vîlceanu, care urmăresc să declare anul 2021 ca ”Anul Tudor Vladimirescu”, sărbătorind astfel 200 de ani de la moartea acestuia. Preda le amintește liberalilor să tot în 1821 s-a născut și I.C. Brătianu, om care a modernizat România și nu avea simpatii pro-ruse ca Tudor Vladimirescu.

Citește și: Profesorul Benedek Imre: Fratele meu a murit legat de pat. Avem filmare în care imploră să fie lăsat să plece

”Doi peneliști - Știrbu și Vîlceanu - au trecut un proiect de lege care, la 200 de ani de la eșecul mobilizării pandurilor în complicatele conflicte ruso-turce legate de acțiunea Eteriei, declară 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu”.

Inițiatorii au explicat că gestul lor are o rațiune, și anume cheltuirea legală a unor bani în cursul acestui an pentru amenajarea unor parcuri din Oltenia (regiunea unde au fost aleși cei doi peneliști), pentru publicarea unor volume despre ceea ce ei numesc „revoluția de la 1821” și „lansarea unui ceas aniversar sub un brand cunoscut”...

Dincolo de modul ridicol în care e înțeleasă gestiunea memoriei - combinând lecturi istoriografice ceaușiste, interese de clan politic și kitsch comercial - mă întreb dacă există vreun membru al Parlamentului, măcar între membrii PNL care au votat ieri inițiativa Știrbu & Vîlceanu, care să știe că 1821 e și anul în care s-a născut I.C. Brătianu.

De ce oare au ales peneliștii să marcheze bicentenarul morții unei căpetenii militare pro-ruse și nu al nașterii unui mare modernizator al statului român independent?”, scrie Cristian Preda.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.