Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Tudor Popescu a fost RECLAMAT, după ce i-a numit 'VITE' pe ortodocși: Ce riscă jurnalistul

ctp

Cristian Tudor Popescu a lansat o serie de atacuri suburbane la adresa ortodocșilor pe care i-a numit, într-un comentariu la Europa FM, ”vite”. Pentru asta, dar și pentru alte jigniri, Asociația NeamUnit l-a reclamat pe CTP la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Așa cum s-a întâmplat și cu altă ocazie, CTP riscă o amendă.

”În urma declarațiilor făcute de domnul C.T. Popescu, prin care jignește întreaga suflare creștin-ortodoxă, implicit pe noi și familiile noastre, dar și pe toți strămoșii noștri care au luptat pentru libertatea noastră religioasă, astăzi 02.11.2020, Asociația NEAMUNIT, care însumează câteva sute de membri aflați pe tot cuprinsul țării, majoritatea de confesiune creștin-ortodoxă, prin Președintele și Secretarul General, au depus o plângere oficială prin care sesizează Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania asupra gravelor derapaje îndreptate împotriva creștinilor ortodocși români, a Bisericii Ortodoxe Române și a Întâistătătorului Ei.

Citește și: Scene fără precedent! Un polițist a fost tăiat cu cuțitul, după ce i-a cerut unei persoane să poarte mască de protecție

Aceste declarații au declanșat prin virulența lor un val de ură împotriva Bisericii Ortodoxe și a noastră, a credincioșilor de rând.

Menționăm faptul că, orice atac la adresa Bisericii noastre Naționale reprezintă și un atac la adresa Noastră, a FIILOR EI, precum și un atac direct la Ființa noastră Națională.

Citește și: După atacul terorist de la Viena, Rareș Bogdan reacționează: Doamne ferește! Asta mai lipsea Europei

Din memoriul înregistrat astăzi, amintim următoarele:

"Comportamentul discriminatoriu al numitului C. T. Popescu, față de cetățenii ortodocși, în mod public, a avut ca scop principal, atingerea gravă asupra demnității persoanelor.

Din perspectiva limbajului folosit, numitul C.T. Popescu, a ales pluralul general al substantivelor, și nu singularul, tocmai pentru a nu se rezuma la o singură persoană sau chiar la un grup de persoane, ci a înțeles să ne prejudicieze pe toți cetățenii care au ales ca religie Ortodoxia.

Citește și: Florin Cîțu a răbufnit după declarația lui Marcel Ciolacu: Cum te mai duci tu acasă la familia ta și te uiți în ochii lor? Aștept să-ți ceri scuze

b) Potrivit art. 2 alin. (1) din O.G. 137/2000, republicată, prin discriminare se înțelege „orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV sau apartenență la o categorie defavorizată, care are ca scop sau efect restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social, cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice”.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării poate să constate existenţa unor situaţii discriminatorii ce îşi au izvorul direct în conţinutul unor norme legale.

Citește și: Scene fără precedent! Un polițist a fost tăiat cu cuțitul, după ce i-a cerut unei persoane să poarte mască de protecție

Discriminarea religioasă reiese în chip neîndoielnic din afirmația celui acuzat și este cu atât mai gravă cu cât a fost făcută în public, postată în ziare și circulă în continuare pe internet.

Înțelegem că fiecare personalitate posedă însușiri proprii, care se exteriorizează prin faptele noastre, dar nimic nu justifică discriminarea.

Citește și: După atacul terorist de la Viena, Rareș Bogdan reacționează: Doamne ferește! Asta mai lipsea Europei

Manifestarea discriminatorie față de persoanele ortodoxe ne amintește de populația creștină indigenă din Balcani (cunoscută sub numele de "rayah" sau "turma protejată") care a trăit sub guvernarea Imperiului Otoman i-Rayah.. Cuvântul acesta este uneori tradus ca „vite”, pentru a sublinia statutul inferior al rayah.

De asemenea, considerăm că este important a face referire la Jurisprudența Curții de la Strasbourg, care a statuat: „libertatea de gândire, de conștiință și de religie, garantate de articolul 9 din CEDO, reprezintă „bazele unei societăți democratice”.

Citește și: Florin Cîțu a răbufnit după declarația lui Marcel Ciolacu: Cum te mai duci tu acasă la familia ta și te uiți în ochii lor? Aștept să-ți ceri scuze

Subliniem în încheiere gravitatea acestor afirmații defăimătoare, dar și speranța că vor fi izolate și amendate de instituțiile de profil, dar și de cetățeni și mass-media care NU ar trebui să promoveze astfel de mesaje în spațiul public, pentru a nu tulbura liniștea și pacea socială într-o societate aflată sub presiunea dificultăților generate de interdicții și situații fără precedent.

Suntem și vom fi alături de Biserica noastră Națională și de toți Întâistătătorii Ei.

Suntem și vom fi alături, ca și până acum, de tot clerul bisericesc și cinul monahal, alături de toți creștin ortodocșii din România și alături de toți românii care, indiferent de religie, prin astfel de declarații și atacuri asupra unor drepturi fundamentale sunt provocați și încercați.”, precizează secretariatul general al Asociației “NEAMUNIT” prin președintele Aureliu Surulescu și secretarul general Andrei Dincă.

Citește și: Scene fără precedent! Un polițist a fost tăiat cu cuțitul, după ce i-a cerut unei persoane să poarte mască de protecție .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.