Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Tudor Popescu face SPECTACOL - Jurnalistul îl învață pe Liviu Pop cum stă treaba cu matematica

CTP

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, intervenție dură după ce explicațiile fostului ministrul al Educației, Liviu Pop, privind o greșeală dintr-un manual de matematică a stârnit vâlvă în spațiul public. Pop a susținut că în matematică este posibil ca 12 să fie mai mare decât 16.

„Prima bază de numeraţie în care au numărat oamenii peşterilor a fost 1. 12 în baza 1 e cu beţe. 16 sunt 12 beţe plus încă 4. Ăsta e primul mod de a număra.

În viaţa lor erau numere mici, nişte mere, un bursuc, un şobolan. După revoluţia agricolă, cognitivă, când au apărut numere mari, producţie de mărfuri, de produse, au avut nevoie de numere mai mari. Atunci ideea a fost să grupezi şi să lucrezi cu ele. Mănunchiuri câte? Câte degete avea omul pesterii? 10. De aceea s-a ales baza de numeraţie 10. Luăm 10 beţe de aici şi judecăm numerele în grupe de 10. În loc să spunem 12 beţe, spunem 1 mănunchi de 10 şi 2 din următorul mănunchi de 10.

Baza 5 pe care o invocă - în loc sa iei manunchiul de 10 iei unul de 5. Intră 2 mănunchiuri de 5 şi rămâne 2. (...)

22 se scrie 12 în baza 5, 31 se scrie 16. 22 e mai mic decât 31.

Este imposibil în orice bază, domnule, nu pot să-i spun profesor de matematică, în orice bază nu se schimbă relaţia de ordine între numere în baza 10.

Citește și: Radu Banciu, veste URIAȘĂ pentru Liviu Dragnea: ' Nu au pierdut nimic, tovarăşul Dragnea' .

Ştii ce ar nega dacă ar fi cum spune Pop? Ar însemna că adunarea numerelor naturale nu mai este asociativă. Ce este baza? O asociere.

Astfel de vremuri trăim. În manualele de dinainte de 1989 era portretul lui Ceauşescu la prima pagină, dar în interior dacă se întâmplă să existe o astfel de greşeală ea era remediată, cu erată. Nu există un profesor în ţară care să susţină ce a susţinut acest individ”, a explicat Cristian Tudor Popescu conform Republica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.