Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristoiu, despre 'România căzută în puț': 'Dragnea a profitat de EMOȚIA națională'

cristoiu

Ion Cristoiu a scris pe blog-ul său despre operațiunea de salvare a copilului de doi ani din Teleorman, care a căzut într-un puț strâmt și ulterior, salvat după 10 ore de eforturi ale pompierilor.

"De dimineață, de cînd căderea copilului în puț a devenit o afacere națională, transformată într-un spectacol mediatic și de rețeaua de publicitate pe care o deține în presă Raed Arafat (putînd vorbi chiar de o Divizie, paralelă și uneori suprapusă cu Divizia Presă a Binomului SRI-DNA), Televiziunile de știri au transmis în direct de la Balta Sărată din județul Teleorman, de unde a plecat ca să devină Baron de Rom'nia marele om de stat ridicat în șezut, Liviu Dragnea și au convocat prin telefon pe toți cei implicați într-un fel sau altul în Operațiunea de Salvarea. Cum s-a întîmplat de atîtea ori pînă acum, din nevoia lui Raed Arafat de a ieși în față, ca țumburucul, întreaga Operațiune s-a transformat într-o publicitate agresivă la produsul numit Raed Arafat, mult mai vîrît în ochii și urechile noastre decît celebrul Colon Protect, care le face pe femei mai frumoase scăpîndu-le de constipație.

Conform procedurilor, timp de un sfert de ceas, cît a durat partea consacrată momentului de fierbere națională cu clocot, gata să dea în foc, Ionuț Cristache a luat legătura prin telefon cu Raed Arafat (aproape tot timpul), cu corespondentul TVR la fața locului, cu directorul spitalului din Roșiorii de Vede, unde a fost internată mama copilului din puț, gravidă și lovită de vestea accidentului.

Citește și: Număr IMPRESIONANT de angajați în România: Ce a anunțat Olguța Vasilescu

Neavînd încotro – așa-i directul! – am urmărit desfășurarea întregului spectacol. La un moment dat, n-am mai putut rezista și, intervenind în emoția asta de telenovelă de pe malurile Bosforului cu o detașare de locuitor de pe malurile Tamisei, l-am întrebat pe Ionuț Cristache, în direct: Dar Protecția copilului ați contactat-o?

Nu, nu era expresia supărării că aproape o sută de invitați erau obligați să asiste tăcuți la un spectacol pe care eu – cel puțin – îl știam deja pe de rost – gîfîiala patetică a fătucelor care transmit de la fața locului, Raed Arafat care vorbește despre măsurile de salvare cu bombasticismul obișnuit de regulă la operațiunile de salvare a pasagerilor de pe Titanic, cumetrele din sat care se ițesc pe la porți, spectacolul părinților deznădăjduiți pînă la nivel dostoievskian.

Intervenția mea, care s-a repetat și după anunțul (în direct, desigur) că bebelușul a fost salvat din puț și că e adus cu elicopterul la București, își are o altă explicație:

Întreg spectacolul mediatic ațîțător, dar mai ales imensul consum de forțe materiale și umane n-ar fi existat dacă părinții ar fi fost înzestrați cu ceea ce se cheamă minima responsabilitate de producători de copii și nu de pisoi. Să nu acoperi un puț adînc de 16 metri în condițiile în care ai doi copii mici care se joacă prin curte, să nu supraveghezi un copil de nici doi ani, sînt fapte care dau seama de o iresponsabilitate vecină cu neglijența criminală.

Dedicată cu trup și suflet operațiunii de salvare, chitită să facă rating din ațîțarea născută de întrebarea Vor reuși salvatorii? și din telenovela ivită ori de cîte ori vine vorba de un copil, marți, 26 aprilie 2017, presa romînă a trecut sub tăcere esența momentului: Iresponsabilitatea tipic romînească a celor doi părinți.

S-ar fi cuvenit să fie abordată dacă nu în primul rînd, măcar în al doilea, în paralel cu publicitatea la Raed Arafat, chestiunea responsabilității minime a părinților, cu atît mai mult cu cît, potrivit statisticilor, în ultimi doi ani opt copii au căzut în puțuri sau fose septice din cauza iresponsabilității celor obligați de lege sau de natură să-i supravegheze.

Să fim bine înțeleși! Sînt pe lumea asta operațiuni de salvare ale unor persoane lovite de fatalități: Căderi de avioane, cutremure, atacuri teroriste.

În cazul de la Teleorman, ca și în cele opt cazuri din ultimii doi ani, persoana pentru a cărei salvare s-au cheltuit forțe materiale și umane, dar și emoții colective, a fost victima exclusivă a iresponsabilității tipic românești. Și acest adevăr trebuia spus marți, 25 aprilie 2017, pentru că o mare parte dintre operațiunile de salvare spectaculoase din Romînia ultimilor ani au avut drept țintă persoane victime ale iresponsabilității concetățenilor noștri.

Inundațiile, care se abat sistematic asupra unor regiuni din Romînia dau naștere la emoții naționale create de operațiunile spectaculoase de salvare a unor sinistrați. Nimeni însă din presă și din politică n-are curaj să arate că situațiile tragice n-au fost urmarea unor fatalități, ci a iresponsabilității unor romîni care au continuat să-și ridice case în zone știute și avertizate ca inundabile.

E doar una dintre situațiile în care, fără să vrem, noi, cei emoționați de tragedie, încurajăm iresponsabil neglijența, sfidarea procedurilor, eternul Lasă că merge și așa. Urmărim cu sufletul la gură salvarea unor turiști rătăciți prin munți fără a ne întreba ce-au căutat pe coclauri în ciuda avertismentelor date de salvamontiști.

Sîntem emoționați în urmărirea operațiunilor medicale de salvare a unor răniți dintr-un tractor cu nuntași loviți de tren, fără să ne întrebăm cum de-au fost cei din tractor atît de iresponsabili încît n-au respectat semnale optice și acustice de la pasajul de cale ferată. Miercuri dimineața, în articolele despre operațiunea de salvare de către medici a copilului căzut în fîntînă a fost strecurată și informația că Poliția a deschis o anchetă pentru vătămare din culpă. O anchetă in rem.

Citește și: Liviu Dragnea a decis: omul lui Băsescu îi ia locul Olguței Vasilescu

Știrea a fost pitiă însă cu mare grijă în cearșafurile de articole despre salvarea copilului. Ca nu cumva romînii să se trezească din drogul telenovelei mediatice și să se întrebe: Pînă unde poate merge iresponsabilitatea romînească?!

N.B. Marți seara, printre altele, m-am întrebat în direct care dintre ștabii de la București va profita de emoția națională pentru a suge din ea ceva profit politic? Miercuri, 26 aprilie 2017, a venit răspunsul. Devenit facebookist, după exemplul Celui de la Cotroceni, Liviu Dragnea a scris sau mai precis a dat ordin să se scrie pe bucățica sa de rețea socială următoarele:

„Felicitări pentru toți pompierii de la ISU București-Ilfov care au participat la salvarea lui Daniel, copilul căzut în acel puț din județul Teleorman! Realizăm cu toții încărcătura emoțională uriașă și dificultatea extrem de complexă a acestei operațiuni de salvare. Reușita se datorează bunei pregătiri și mai ales implicării umane a membrilor acestei echipe. Bravo băieți! Astfel de acțiuni trebuie aplaudate la scenă de deschisă de către întreaga societate”.

Avînd în vedere că numai în Teleorman, această Abisinie a Romîniei, se putea petrece iresponsabilitatea cu căzutul în puț, Liviu Dragnea a mai găsit un motiv de a fi mîndru că a condus mult timp județul cu pricina.", a scris jurnalistul pe blog-ul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.