DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cristoiu explică de ce și-a făcut Cioloș partid: Asemănarea cu PDSR și PRM

ion cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu compară înființarea Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS) cu cea a altor partide din trecut, cum ar fi PDSR sau PRM, constatând că acestea au reprezentat de fapt un vehicul politic pus la dispoziția unui lider, așa cum este cazul lui Dacian Cioloș, un lider care doar așa ar mai putea face politică.

Evenimentul Zilei:

(...) PLUS e un partid pus la dispoziția unui Lider, pentru că Liderul respectiv avea nevoie, ca să străbată mlaștina politicii românești, de un vehicul adecvat. Crearea unui partid pentru un Lider se vede și din Statutul partidului. Statutul consfințește că în partid totul se învîrte în jurul lui Dacian Cioloș. Potrivit articolului 35 din Statut Biroul Politic Național e ales de membrii Consiliului Național pe baza unei liste cu mai multe nume decît locuri, trimisă Consiliului de președinte: „Președintele transmite Consiliului Național, imediat după alegere, o listă conținînd propunerea sa pentru membrii potențiali ai Biroului Național. Această listă trebuie să conțină cu cel puțin o treime mai multe persoane decît numărul de membri ai Biroului Național.”
Biroul Național cuprinde și vice preșe dinții partidului și secretarul general. Așadar, Dacian Cioloș își poate pune vicepreședinții care-i convin. Potrivit articolului 39, „fiecare vicepreședinte are câte un portofoliu de responsabilități, la propunerea Președintelui”. Potrivit articolului 36 din Statut președintele face propunere de secretar general al partidului pe care o înaintează spre validare Biroului Național. Avem de a face astfel cu un partid ivit și construit în jurul unei personalități. Care personalitate își face un partid nu pentru că ar vrea să promoveze un program, ci pentru că nu poate face politică dacă nu are partid. Dacă o condiție indiscutabilă pentru a face politică ar fi fost publicarea unui volum de versuri de dragoste, Dacian Cioloș s-ar fi grăbit să semneze un volum.
Anii postdecembriști au cunoscut partide ivite din nevoia unei personalități de a avea un vehicul politic pentru ca ele să facă politică. Cel mai cunoscut partid din acest punct de vedere a fost PDSR -formațiunea desprinsă în 1992 din FSN-ul pe care pusese stăpînire Petre Roman. Dacă PDSR a rezistat și după plecarea lui Ion Iliescu, alte partide întemeiate în jurul unei personalități n-au rezistat încercării timpului. Un exemplu semnificativ în acest sens îl constituie PRM, formațiune creată și condusă de Corneliu Vadim Tudor. Teoretic membrii partidului se strînseseră în jurul lui Vadim seduși de doctrina naționalistă. În realitate, ei fuseseră seduși de personalitatea lui Corneliu Vadim Tudor.
Cam la fel s-a petrecut în Istorie cu Mișcarea Legionară, cu PNL-Gheorghe Brătianu. Cel mai bun exemplu de partid creat în jurul unei personalități îl constituie Partidul Democrat Conservator. Într-o tabletă de mare intuiție de analist politic Tudor Arghezi scria despre PDC în 1912: «Takismul», cum s-a numit apoi, cu mai multă pricepere Partidul Conservator-Democrat, n-a venit în orice caz cu nici o idee. Drept orice filosofie, takismul a avut un idol, pe domnul Take Ionescu, și-atît. El a fost partidul nemulțumirilor, al speranțelor, al orgoliului domnului Take Ionescu(...)”. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Semnele de încetinire economică se multi­plică în Germania, cea mai mare eco­nomie europeană. Tensiuni comerciale, reechi­librarea economiei mondiale, schim­bările cli­matice şi problemele demografice testează eficienţa modelului de business, centrat pe exporturi, al industriilor germane. Miracolul eco­no­mic german este în pericol, scrie Les Echos. Se apropie de sfârşit deceniul de aur al Germaniei? se întreabă The Economist.
Spre Germania se îndreaptă un sfert din exporturile României. O bună parte din acestea sunt reexportate, în diferite forme, de companiile nemţeşti. Germania este prima piaţă de export pentru Franţa, Italia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Slovenia şi altele şi ocupă locul doi în topul parte­nerilor la exporturi pentru Spania şi Marea Britanie.
Semnele noului an nu sunt bune pentru exporturile germane. Aşteptările companiilor din Germania care-şi vând produsele în străinătate au scăzut apreciabil în ianuarie în condiţiile în care „raza de speranţă“ întrevăzută de industria auto s-a stins, potrivit institutului de cercetare economică Ifo. Indicatorul încrederii s-a retras de la 8,7 puncte în decembrie la 5,9 puncte, cel mai redus nivel din 2016 încoace. Ifo atenţionează că perspectivele industriei auto, dar şi cele ale industriei chimice „s-au înrăutăţit notabil“.
De asemenea, sondajul pe care se bazează indicatorul a găsit că în industriile electrică şi chimică este aşteptată o creştere marginală. La sondaj au participat 2.300 de producători industriali, scrie Financial Times.
„Raza de speranţă pentru industria auto din decembrie a dispărut la începutul anului. Perspectiva s-a înrăutăţit notabil“, a spus preşedintele Ifo, Clemens Fuest. Săptămâna trecută, economiştii institutului au atenţionat că în rândul companiilor creşte „neliniştea“, în condiţiile în care un indice al dispoziţiei din sectorul afacerilor a ajuns la cel mai slab nivel din februarie 2016. Biroul federal de statistică a calculat că avansul economic a încetinit de la 2,2% în 2017 la 1,5% în 2018, an în care creşterea PIB a intrat şi în teritoriu negativ, în trimestrul III.
Producţia industrială s-a dus în jos cu aproape 2% în ritm lunar în noiembrie. Analiştii spun că Germania a evitat la limită recesiunea. Pentru anul acesta, guvernul prevede un avans de 1%, estimare redusă de la 1,8%.(Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

A început şi campania electorală pentru alegerile generale din Republica Moldova, la 24 februarie 2019. O campanie lansată după ce numeroase şicane administrative şi cu relevanţă juridică au fost lansate, ba pentru înregistrarea sau nu a vreunui candidat, ba pentru propaganda pe net înainte de debutul campaniei, ba pentru candidaţi cu nume similar şi binecunoscutul joc de-a confuzia şi împărţirea voturilor pe anumite circumscripţii.
Oricum, mult mai multe reclamaţii decât în perioada anterioară, chiar dacă majoritatea au vizat partidele şi nicidecum manifestări nepotrivite sau ilegale ale unor candidaţi uninominali în circumscripţii.
Poziţia de unde se pleacă la dezbaterea electorală marchează un déjà vu: celebra dezbatere geopolitică, Est versus Vest – extrem de importantă în contextul în care unii actori depind de aceste componente, la nivel identitar, iar comunitatea internaţională e preocupată de ultimele evoluţii şi desprinderea de drumul european; apoi celebra teză a „Oligarhului Rău care a capturat statul“, însoţită de „binomul Dodon-Plahotniuc“, ce notează o pretinsă colaborare PDM-PSRM, iar mai nou, teza s-a mai rafinat, a apărut şi subordonarea lui Dodon faţă de Plahotniuc; în fine, democratizarea Republicii Moldova, lupta cu oligarhia în general, nevoia revenirii pe drumul european, combaterea corupţiei. Pe de altă parte, marele absent este un program real de guvernare, care să aibă în centru grija faţă de oameni, respectiv să vizeze direct şi concret sănătatea, învăţământul/educaţia şi cultura, evident însoţite de infrastructură, economie şi perspectivele de prosperitate ale cetăţenului Republicii Moldova.
S-ar putea să mă înşel, aceste programe să existe, să fi fost prezentate deja şi doar lipsa de prezenţă constantă la Chişinău să justifice faptul că mi-au scăpat. Dar eu nu am văzut nici o temă de această factură mai pe nicăieri, la nici un competitor electoral. Or întrebarea se pune în ce măsură programele propuse, temele de dezbatere (şi de confruntare) se află sau nu pe lista nevoilor cetăţenilor, aspiraţiilor populaţiei, doleanţelor societăţii din Republica Moldova. Cine este mai adecvat şi mai legat de aceste deziderate este şi cel mai aproape de a câştiga alegerile.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.