Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristoiu: 'Într-o Românie TERORIZATĂ de DNA, copiii sînt învățați încă de mici să facă denunțuri'

cristoiu

Ion Cristoiu a scris pe blog-ul său despre fenomenul știrilor false din ce în ce mai prezent în spațiul mediatic.

"Știri false au fost, sînt și vor mai fi în Presă, pentru că intră în chiar esența profesiei de gazetar. Știrile false sînt periculoase doar cînd devin scînteile din care se nasc vîlvătăile mediatice.

Citește și: FOTO HOT Nicki Minaj și-a arătat sânii la un eveniment de modă la Paris

Iar la noi, cel puțin, vîlvătăile mediatice izbucnesc doar cînd știrea falsă poate fi folosită ca muniție în războiul politic civil din România lui 2017. Pericolul nu-l reprezintă fake news, ci rostogolirea ei partizană", a scris Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu încadrează felul în care evenimentul a fost prezentat în spațiul mediatic ca fiind o știre falsă, și crede despre ea că a căpătat semnificații politico-educative.

Citește și: Facebook introduce o nouă funcție: Mesajele care se distrug după 24 de ore

"Știrea s-a rostogolit în toată presa, dezbătută pe larg în prime time, comentată de lideri de opinie și de politicieni. Pentru că subiectul fusese dat la Ploiești și pentru că Denunțul folosit ca instrument de către DNA după intrarea în vigoare a Noilor Coduri penale a devenit în ultima vreme subiect de contestare violentă, știrea a căpătat de îndată semnificații politico-educative grave:

Într-o Românie terorizată de DNA, copiii sînt învățați încă de mici să facă denunțuri", scrie pe blog Cristoiu.

Citește și: Jocul lui Ponta cu Dragnea. Ce a vrut sa-i transmita Tariceanu lui Iohannis

"A fost la originea acestei tărășenii doar lenea Presei noastre de a verifica faptele înainte de a le face știre și a le comenta? Nu, n-a fost doar lenea de a vedea măcar despre ce volum din Moromeții e vorba, ca să nu mai spun de a vedea ce spun elevii despre subiect. A fost vorba, în rostogolirea acestei știri fără a fi verificată, de un fenomen tipic Presei noastre partizane: Știrile care nu corespund luptei duse de o parte a presei sînt ignorate, după formula Știri care nu există. Divizia Presă a Binomului SRI-DNA n-a suflat o virgulă despre știrea asta. Dar nici n-a verificat-o pentru a o putea demonta ca fonfleu.

Presa adversă Binomului a văzut în ea o nouă contitate de muniție în Războiul dus cu Sistemul. De aceea n-a mai catadicsit s-o verifice.

S-a vorbit mult în ultimul timp despre fake news, ca despre o descoperire senzațională în materie de presă", notează jurnalistul pe blogul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.