Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Critic literar îi predă lecţia de istorie lui Iohannis: etalon al corupţiei generalizate

Preşedintele Klaus Iohannis a ieşit într-un discurs cu ocazia Micii Uniri şi a explicat că politicienii din aceea perioadă erau responsabili şi că odată cu instalarea lui Alexandru Ioan Cuza a început lupta împotriva corupţiei. Profesor conferentiar universitar doctor la Catedra de istoria literaturii române, criticul Paul Cernat, îi explică lui Klaus Iohannis de ce a făcut o paralelă nefericită şi îl cataloghează pe Alexandru Ioan Cuza drept "etalon al corupţiei generalizate".

Citeşte şi: DOCUMENTUL lui Băsescu de care s-a folosit Iohannis pentru a da lovitura Parlamentului

Citeşte şi: ALERTĂ - Klaus Iohannis a declanșat procedura de referendum

"Daca si aniversarile lui Eminescu sint numite adesea comemorari, de ce n-ar fi comemorata si Mica Unire din 1859, ca in declaratia oficiala de razboi politic a presedintelui Iohannis? In treacat fie spus, ma asteptam ca presedintele sa aiba consilieri ceva mai buni, iar operatiunea de reincarcare justitiarista a mitologiei care i-a adus victoria din 2014 (dar care azi ar putea sa aiba efecte nescontate) sa nu sacrifice nonsalant istoria pe linia unui "ieri lumina, azi (deocamdata) intuneric": Al. I. Cuza n-a fost un erou al luptei anticoruptie, desi i se datoreaza, intr-adevar, un intreg sistem de coduri in 1864. Din contra, domnia lui Cuza, cu merite reformiste in prima parte, a fost un etalon al coruptiei generalizate, servind drept argument pentru detronarea sa de catre "monstruoasa coalitie" si aducerea in loc, prin lovitura de stat de pe 11 februarie 1866, a printului Karl de Hohenzollern-Sigmaringen.

Printre altele, aceasta domnie a inregistrat si primul asasinat politic din istoria noastra moderna (premierul Barbu Catargiu, victima a unei "crime perfecte"). Cit priveste invocarea Rusiei din discursul prezidential, e adevarat ca, dupa razboiul Crimeii, elitele nationale au beneficiat de o fereastra de oportunitate, valorificata, Nota Bene, nu doar cu sprijinul masiv al lui Napoleon al III-lea si al celorlalte Puteri Gerante, ci si cu cel al lui Pavel Kiseleff, ambasador rus la Paris si ginere al lui Al. Odobescu, Numai ca debarcarea lui Cuza a avut printre motive - daca nu cumva ca principal motiv - rusofilia progresiva a acestuia, marcata inclusiv prin proiectul aducerii pe tron, ca print mostenitor, al foarte tinarului duce Serghie de Leuchtenberg-Beauharnais (nepot al tarului Nikolai I, ruda indepartata cu Napoleon I si viitor iubit al Penei Corcodusa, mort ca ofiter in razboiul romano-ruso-otoman din 1877). Merita (re)citite in acest sens datele istoriografice oferite de A. D. Xenopol, Al. Candiano-Popescu si Raoul Bossy, oferite de Serban Cioculescu lui Vasile Lovinescu si citate de acesta din urma in finalul singurului sau volum antum: Al patrulea hagialic. Exegeza nocturna a Crailor de Curtea-Veche (1981). Hai sa dam mana cu mana!", scrie Paul Cernat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.