Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criticat pentru poziţia sa asupra Ucrainei, preşedintele Africii de Sud declară 'depăşit' Consiliul de Securitate al ONU

BBC.com
Cyril Ramaphosa

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, criticat pentru refuzul său de a condamna în mod ferm invazia rusă în Ucraina, a lansat la rândul său critici dure, joi, la adresa Consiliului de Securitate al ONU, pe care îl consideră "depăşit" şi insuficient de reprezentativ pentru ţările emergente, informează AFP.

Pretoria menţine asupra dosarului ucrainean o poziţie neutră, pledând pentru negocieri, cea mai bună soluţie pentru a pune capăt conflictului, în opinia sa.

În pofida valului de condamnări internaţionale, venite mai ales din Occident, Africa de Sud s-a abţinut până acum să voteze cele două rezoluţii ale ONU care îi cer Rusiei să înceteze imediat operaţiunile sale militare împotriva Ucrainei.

Potrivit preşedintelui sud-african, conflictul ucrainean "a pus în lumină incapacitatea Consiliului de Securitate al ONU de a-şi îndeplini mandatul de menţinere a păcii şi securităţii la nivel internaţional".

Cyril Ramaphosa, care a făcut aceste declaraţii în faţa diplomaţilor ţării sale reuniţi la Pretoria, a estimat că până acum Consiliul de Securitate al ONU a fost instrumentalizat de naţiunile puternice pentru a lua decizii catastrofale, potrivit Agerpres.ro.

"Componenţa actuală a Consiliului de Securitate al ONU este depăşită şi nereprezentativă" pentru ţările lumii şi "dezavantajează ţările emergente", a subliniat el.

Ramaphosa a cerut reformarea Consiliului de Securitate al ONU, pentru "democratizarea" lui, pentru ca el să-şi poată "îndeplini cu adevărat mandatul şi să iasă din paralizia în care l-au instalat câteva state membre".

"Trebuie să modificăm acţiunile unilaterale ale acestor ţări, pentru a remodela jocul politic mondial", a adăugat el, apreciind că "întreaga arhitectură de pace şi de securitate a ONU trebuie revizuită".

Adunarea Generală a ONU urmează să voteze joi asupra unei eventuale suspendări a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, cu câteva zile după descoperirea, lângă Kiev, a zeci de cadavre de ucraineni pe care armata rusă este acuzată că i-a masacrat.

Ramaphosa a anunţat că ţara sa susţine principiul conform căruia "niciun stat membru al ONU nu trebuie să atace prin forţă integritatea teritorială a altor state".

Ministrul sud-african al afacerilor externe, Naledi Pandor, a precizat că poziţia "nealiniată" a Africii de Sud "nu vrea să spună că noi închidem ochii la intervenţia militară rusă în Ucraina, care a încălcat legea internaţională".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.