Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza COVID continuă în China: Următoarele săptămâni ar putea fi cele mai grele de la primele săptămâni ale pandemiei

aa.com.tr
covid-19 coronavirus sars-cov-2

China introduce noi restricții COVID în marile orașe, în timp ce tensiunile de la fabrica Apple au degenerat în violențe și au sporit îngrijorările legate de economie, potrivit Reuters.

Autoritățile chineze au impus miercuri mai multe restricții pentru a ține în frâu creșterea rapidă a infecțiilor cu COVID-19, sporind îngrijorarea investitorilor cu privire la economie. Tulburările care au loc la cea mai mare fabrică de iPhone din lume au evidențiat prețul social și financiar al acestor restricții.

Autoritățile din orașe mari precum capitala Beijing și centrul financiar Shanghai au închis mall-uri și parcuri și au impus limite privind circulația persoanelor care sosesc din alte părți, în condițiile în care infectările s-au apropiat de maximele record înregistrate în aprilie.

Măsurile diminuează speranțele că țara va atenua semnificativ politica sa privind coronavirusul.

„Deși există puține perspective ca autoritățile să opteze pentru a face un pas înapoi de la politica zero-COVID în timpul iernii, există un risc semnificativ ca eforturile de limitare să eșueze", au scris analiștii de la Capital Economics. Un astfel de eșec ar putea duce la mai multe blocaje care ar provoca daune fără precedent economiei, au adăugat analiștii.

Restricțiile COVID din China, cele mai stricte din lume, au alimentat nemulțumirea în întreaga țară și au afectat producția economică, inclusiv la Foxconn, cel mai mare furnizor de iPhone al Apple Inc.

Miercuri, scene transmise în direct pe rețelele de socializare au arătat persoane care se descriau ca fiind muncitori de la Foxconn dărâmând bariere și luptându-se cu autoritățile în costume de protecție, scandând „dați-ne salariul". Violențele urmează unor săptămâni de tulburări în care zeci de angajați au părăsit fabrica din cauza controalelor COVID. Incidente asemănătoare au avut loc la fabrici din orașul Guangzhou în sudul țării.

Chiar dacă cifrele privind epidemia sunt scăzute în comparație cu standardele globale, China a rămas la abordarea zero-COVID, o politică autorizată de președintele Xi Jinping, despre care oficialii susțin că „salvează vieți și împiedică sistemul medical să fie copleșit. În ultimele 24 de ore, în China au existat 28.883 de noi cazuri COVID, potrivit datelor oficiale.

În Shanghai, un oraș de 25 de milioane de locuitori care a fost închis timp de două luni la începutul acestui an, cea mai importantă asociație auto din China a anunțat miercuri că va anula cea de-a doua zi a Summitului privind dezvoltarea industriei auto din străinătate, din cauza îngrijorărilor legate de COVID.

De asemenea, autoritățile din Shanghai au anunțat noi restricții privind sosirile, în timp ce Chengdu, cu 428 de cazuri marți, a devenit cel mai recent oraș care a anunțat teste în masă.

Marile centre de producție Chongqing și Guangzhou au înregistrat în mod constant un număr ridicat de infecții timp de câteva zile, reprezentând cea mai mare parte a numărului de cazuri din China.

Investitorii sunt îngrijorați că ultimul val de infectări ar putea încetini redeschiderea economică. Mulți analiști spun că o redeschidere semnificativă este puțin probabilă înainte de martie sau aprilie.

„Următoarele săptămâni ar putea fi cele mai grele în China de la primele săptămâni ale pandemiei, atât pentru economie, cât și pentru sistemul de sănătate", au precizat analiștii de la Capital Economics.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.