Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza din China se va abate și asupra României

descărcare (1)

descărcare (1)Petru Ianc, în trecut director general al departamentului de politică industrială din Ministerul Economiei, explică într-un interviu acordat ZF că posibilitatea acordării Chinei a statutului de economie de piață va afecta industria din unele țări europene, inclusiv din România.

„Astăzi China practică o politică de dumping uriaşă, adică vinde la preţuri foarte mici. Îşi permite aceasta pentru că statul gestionează industria şi subvenţionează exportul, iar forţa de muncă este ieftină. Apoi, China nu are restricţii în ceea ce priveşte poluarea şi protecţia mediului, adică acolo nu se plătesc taxe de mediu şi certificate verzi. Mai mult, energia este tot a statului, iar preţurile, stabilite de stat, sunt foarte avantajoase pentru industrie. În Europa lucrurile stau cu totul altfel. Europa este zona cu salariile cele mai mari, cu energia cea mai scumpă şi, evident, cu impozite foarte mari. În acelaşi timp, Europa are industria cea mai modernă, în care s-au făcut investiţii uriaşe, inclusiv pentru protecţia mediului. Aici costurile sunt foarte ridicate, în urma unor cheltuieli pe măsură. O întreprindere metalurgică în Europa, şi chiar în România, este un izvor de bunăstare pentru zona geografică unde are activitate şi pentru muncitori şi plăteşte taxe la buget. Dacă vin produsele chinezeşti ieftine în Europa, şi în România competitivitatea produselor locale din punctul de vedere al preţurilor va fi mai redusă, iar clienţii vor cumpăra ceea ce produce China. Consecinţa va fi că se vor închide fabrici, care în Europa au costat foarte mult. În loc să fie asigurată bunăstarea Europei, se întreţine o industrie chineză care poluează, care dă salarii de mizerie. În schimb se vor închide companii care nu poluează, care dau salarii mari, care plătesc impozite”, a declarat Petru Ianc.

De asemenea, fostul director din Ministerul Economiei explică de ce industria de oțel din România va fi prince cele mai afectate de exporturile chinezești.

„Vorbim de industria oţelului din România în condiţiile în care producţia aparţine unor mari grupuri internaţionale. Este vorba de ArcelorMittal, care are în România Sidex Galaţi, Combinatul Siderurgic Hunedoara, combinatul de ţevi laminate de la Roman şi fabrica de ţevi sudate Iaşi, apoi de Tenaris, cea mai mare companie de ţevi din lume, care are în România oţelăria de la Călăraşi şi fabrica de ţevi din Zalău.(...) Vorbim de costurile energiei, care nu înseamnă doar preţul energiei, ci şi costurile cu transportul şi distribuţia. În România, aceste costuri sunt neprietenoase în comparaţie cu cele din alte ţări. Spre exemplu, România, care are gaze naturale în fundul grădinii, îşi propune să vândă gazele naturale la acelaşi preţ cu cel al gazelor importate din Rusia, adus de la 20.000 de km din fundul Siberiei. Este aceasta o atitudine prietenoasă faţă de producătorii industriali din România?”

Petru Ianc atrage atenția că nu numai piața oțelului din România va avea de suferit, ci o întreagă serie de industrii va fi afectată, unele dintre ele în mod ireversibil:

„În România legislaţia nu este dintre cele mai prietenoase, şi de aceea există riscul ca ArcelorMittal sau alte grupuri mari să închidă capacităţile din România. România nu mai are mijloace de apărare împotriva exporturilor ieftine din China.  În plus faţă de industria oţelului vor mai fi afectate şi alte industrii. Avem o industrie incipientă de biciclete, care nu va mai putea ţine piept importurilor din China, care are o producţie uriaşă. Vorbim şi de toată industria de îngrăşăminte, de ceramică, de construcţii de maşini. Criza din China va fi exportată în Europa. Cine scapă? Ţările care au industria orientată spre produsele cu valoare adăugată mare, pe care China nu le exportă. Din punctul de vedere al oţelului, aceasta înseamnă tablă pentru caroserii auto, oţeluri speciale, cum ar fi aliajele de titan, zirconiu. Este un joc pe care unele ţări europene îl fac. Temporar, aceste importuri din China se vor armoniza cu politica de implementare a pachetului legislativ referitor la energie şi schimbări climatice, pe care industria din ţările din Est nu îl va putea suporta. Aici se vor închide fabricile, după care va urma o altă politică referitoare la China. Dar aceasta este numai o supoziţie”, a conchis Petru Ianc.

Sursa foto: manager.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.