Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza din Kashmir, primul război cu doi învingători: Premierii Indiei și Pakistanului, 'încununați' pentru ofensiva care a dat fiori întregii planete

kashmir

Narendra Modi, în campanie electorală, a jucat cartea ofensivă, iar Imran Khan pe cea a păcii - premierii Indiei şi Pakistanului ies amândoi câştigători din punct de vedere politic dintr-o criză între cele două puteri nucleare care a speriat întreaga lume, susţin analiştii, relatează luni AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Anunţul aşteptat de toată lumea! Pe cine trimite PSD la prezidențiale – Liviu Dragnea, informații explozive

În contextul în care tirurile de mortiere par să se reducă în intensitate de duminică în Kashmir, regiune muntoasă disputată de India şi Pakistan după separarea lor în 1947, popularitatea lui Imran Khan este în plină ascensiune.

Peste 415.000 de persoane semnaseră luni, la ora 08.30 GMT, una dintre cele două petiţii de pe Change.org care cer nominalizarea sa la premiul Nobel pentru pace "pentru eforturile sale de pace", pe fondul războiului de propagandă între cei doi vecini.

Miercuri, el a făcut apel la India la "dialog", după ce armata pakistaneză a anunţat că a doborât două avioane indiene, New Delhi declarând la rândul său că a distrus un avion pakistanez, ceea ce Islamabadul a negat.

A doua zi, el a anunţat eliberarea unui pilot indian capturat în Kashmirul pakistanez, prezentându-l ca pe "un gest de pace". Lt. col. Abhinandan Varthaman, cu o mustaţă subţire şi un ochi tumefiat, a fost predat în cele din urmă ţării sale vineri seară.

Strategia lui Imran Khan s-a bucurat de consens în rândul clasei politice a ţării. Cotidianul pakistanez The News evoca sâmbătă "o înţelegere rară în parlament între guvern şi opoziţie".

Pe reţelele sociale, chiar şi cei mai feroci critici ai prim-ministrului i-au salutat acţiunea. Eliberarea pilotului indian "a fost prima decizie corectă din cariera sa", l-a ironizat pe Twitter Gul Bukhari, un editorialist critic faţă de guvern.

Modi "seamănă cu un lider belicos, în timp ce Khan are aerul unui om de stat", estimează analistul pakistanez Mosharaf Zaidi, care califică drept "incredibil de curajoasă" decizia de a-l elibera pe pilot.

"Ar fi fost foarte simplu pentru el să ia o postură agresivă. Oamenii l-ar fi aplaudat", susţine Fahd Husain, directorul executiv al cotidianului pakistanez The Express Tribune, care s-a declarat "foarte agreabil surprins" de atitudinea fostului campion de cricket, criticat totuşi frecvent pentru inconstanţa sa de la venirea la putere în vara trecută.

Imran Khan a reuşit să prezinte Pakistanul drept un stat "mai matur, mai paşnic" decât India, ceea ce este "o mare victorie politică", observă Huma Yusuf, din cadrul Wilson Center, un centru de cercetare cu sediul la Washington.

Dar dacă criza indo-pakistaneză a fost "gestionată cu tact", relaţia între cele două ţări "s-a înrăutăţit", şi-a exprimat ea regretul. "Provocarea de a relansa dialogul rămâne", a adăugat ea.

Cu atât mai mult cu cât în India, poziţia fermă a lui Narendra Modi, într-un context de campanie electorală în care părea să fie sub presiune, pare să-i fi redat o parte din capitalul politic.

După un atentat în Kashmirul indian de pe 14 februarie, revendicat de un grup extremist cu baza în Pakistan, care a provocat moartea a peste 40 de paramilitari, naţionalistul Modi a afirmat că "noua Indie" îi va da "un răspuns imediat" vecinului musulman.

Loviturile aviaţiei indiene pe teritoriul Pakistanului de marţea trecută, care potrivit New Delhi au permis "eliminarea unui foarte mare număr de terorişti" ar trebui să fie considerate astfel.

Însă în pofida aparentului lor eşec - numai o zonă forestieră a fost lovită şi fără a provoca victime, a constatat AFP şi alte media - şi a capturării stânjenitoare a unui pilot a doua zi, strategia lui Modi i-a sporit susţinerea populară.

Partidul Congresului (de opoziţie), care părea să fie tot mai încrezător în timpul campaniei electorale, nu a criticat bombardamentele în Pakistan, ci numai faptul că nu a fost informat despre ele.

Omar Abdullah, un fost ministru şef al guvernului din Kashmirul indian, în general critici faţă de Modi, a elogiat pe Twitter "lovitura din interiorul Pakistanului", "extrem de stânjenitoare" pentru Islamabad.

Presa indiană a rivalizat cu cea din Pakistan în ceea ce priveşte patriotismul. "Dacă India nu s-ar fi răzbunat (...) aş fi fost furioasă şi mi-ar fi fost ruşine", a scris duminică Tavleen Singh, o jurnalistă renumită, într-un editorial pentru cotidianul Indian Express.

Mai mulţi sociologi susţin că bombardamentele i-au dat lui Modi micul impuls de care avea nevoie înainte de alegeri.

Pentru politologul Yashwant Deshmukh, partidul său BJP ar putea câştiga 5% din alegători datorită fervorii naţionaliste care a cuprins ţara.

Şi "Modi are capacitatea de a menţine frenezia naţionalistă (...) o anumită perioadă de timp", notează într-un editorial T. K. Arun, redactorul şef al cotidianului Economic Times.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.