Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza energetică: Putin spune că nu vrea să plătească din buzunarul său pentru bunăstarea altora

telegraph.co.uk
putin

Vladimir Putin declară: voi spune un lucru: Rusia nu va acționa împotriva bunului simț, plătind din buzunarul său pentru bunăstarea altora. Nu vom furniza energie acelor state care impun un plafon la prețurile energiei, informează RADOR. Față de cei care preferă trucurile murdare și șantajul nerușinat, și de zeci de ani trăim într-o paradigmă de acest tip, în sfera politică, nu vom acționa în detrimentul nostru", a declarat președintele rus Vladimir Putin, la Forumul Săptămânii Energiei ruse, potrivit agenției "Tass".

Măsuri precum plafonarea prețului pentru resursele energetice rusești sunt un "joc trucat", a spus președintele rus. "Beneficiarii rupturii Nord Stream sunt evidenți: SUA și țările cu rute alternative de aprovizionare", a spus Putin. "Scopul actului terorist împotriva gazoductelor Nord Stream a fost să submineze securitatea energetică a întregului continent. În spatele sabotajului se află cineva care vrea să întrerupă complet legăturile dintre Rusia și UE și, astfel, să slăbească Europa", a adăugat Putin.

"Nu există garanții că Europa va supraviețui în această iarnă cu rezervele actuale în instalațiile subterane de stocare a gazelor", a declarat CEO-ul Gazprom, Aleksei Borisovič Miller, potrivit "Tass". "Livrările de gaz prin Nord Stream 2 pot începe imediat", dacă va primi autorizațiile, a adăugat Miller.

"Rusia nu mai este un furnizor de încredere. Chiar înainte de deteriorarea conductei Nord Stream 1, gazul nu mai curgea", a spus purtătoarea de cuvânt a guvernului german, Christiane Hoffmann, respingând ultimele declarații ale lui Putin privind disponibilitatea de a folosi Nord Stream 2 pentru gaze cu comentariul "nice try". Purtătorul de cuvânt a reamintit, apoi, că nu există embargo asupra gazelor rusești, răspunzând la întrebări la o conferință de presă la Berlin.

"Achiziții comune de gaz pentru stocaje, o diplomație energetică mai coordonată pentru gaze cu parteneri de încredere, o reducere ulterioară a cererii, un indice mai reprezentativ, dar pe bază voluntară, al TTF (Title Transfer Facility)". Acestea sunt câteva dintre propunerile pe care Germania și Olanda le-au făcut cu privire la dosarul energetic într-un document neoficial. "Necesitatea unui set de măsuri și a nu implementa o măsură" este titlul documentului, în care cele două țări nu menționează plafonul de preț la importurile de GNL, dar afirmă că "poate fi considerat un plafon pentru gazul rusesc prin conductă".

"Solicităm Comisiei o abordare comună cu privire la o serie de măsuri, pentru a aborda prețurile ridicate la gaze. În ultimele săptămâni am avut discuții deschise și constructive pentru a aborda problema prețurilor mari la gaze. Am pornit de la idei și documente diferite. Ne-am întâlnit în spiritul compromisului și în convingerea comună că avem nevoie de un teren comun pentru a deschide calea unui răspuns european comun puternic la criză", scrie într-un document semnat de toate țările UE și adresat Comisiei Europene, care a apărut în urma Consiliului informal pentru Afaceri Energetice de la Praga.

Propunerea pentru energie a Comisiei va fi prezentată săptămâna viitoare, a anunțat comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, vorbind reporterilor pe marginea Consiliului extraordinar pentru Afaceri Energetice de la Praga. Există patru căi pe care Comisia va acționa: o reducere mai mare a cererii, solidaritatea între țările UE, o intervenție asupra prețurilor și achizițiile comune de gaze. "Trebuie să avem în vedere că este urgent să intervenim, dar trebuie să o facem împreună, cu un consens larg", a subliniat Simson.

"Dezbaterea privind plafonul de preț la gaze este confuză: mai mulți oameni vorbesc despre diferite tipuri de plafonare. La importul de GNL, puțini cer un plafon de preț simplu, este mai mult o dezbatere mediatică. Experții sunt de acord că, dacă punem un plafon prea scăzut, nu vom mai avea gaz", a declarat subsecretarul german pentru Economie și Climă, Sven Giegold, în fața Consiliului extraordinar pentru Afaceri Energetice. "Când vorbim despre gazul din gazoducte, este diferit. Există o legătură între prețurile pieței spot și prețurile din contractele pe termen lung. Problema este găsirea unei modalități de a decupla aceste două prețuri, fără a raționaliza în plus", a adăugat el.

"Toată lumea este de acord că prețurile de astăzi sunt nebunești. Există mai multe soluții posibile. Trebuie să fim atenți, pentru că orice am face, trebuie să păstrăm solidaritatea și colaborarea între state. Cred că suntem de acord cu diagnosticul, dar terapia este încă obiect de dezbatere", a declarat ministrul Tranziției Ecologice, Roberto Cingolani, sosind la Consiliul pentru Afaceri Energetice. "Am lucrat până târziu în seara asta. Nu este nimic definit încă, dar astăzi ne așteptăm la progrese, drumul este lung", a adăugat Cingolani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.