Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CRIZĂ politică gravă în Israel: La expirarea ultimatumului, Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz nu au căzut de acord pentru a forma un guvern

The telegraph
benjamin natanyahu benny gantz

Premierul Benjamin Netanyahu şi fostul său rival Benjamin Gantz (Benny) nu au reuşit să ajungă la un acord privind crearea unui guvern "de uniune şi de urgenţă" în plină criză generată de epidemia noului coronavirus la expirarea joi a ultimatumului prin care s-a încercat să se pună capăt celei mai lungi crize politice din istoria Israelului, informează AFP şi Reuters preluat de agerpres.

Vezi și: Scrisoarea-avertisment a unui medic, după acordul MAI - BOR: Să nu plângeţi săptămâna viitoare!

După 16 luni de guvern de tranziţie, trei alegeri legislative, improbabile răsturnări de situaţie, uneori exasperante pentru o parte din israelieni, echipele lui Netanyahu, 70 de ani, şi Gantz, 60 de ani, s-au întâlnit miercuri seara după încheierea sărbătorilor Paştelui evreiesc, Pessah, potrivit unui comunicat comun de presă.

Cu acordul majorităţii parlamentare ieşite din alegerile legislative din 2 martie, preşedintele Reuven Rivlin a acordat lui Benny Gantz mandatul de a forma următorul guvern. Acesta a surprins însă când a declarat că acceptă să formeze un guvern cu Benjamin Netanyahu, variantă pe care o refuzase anterior acuzându-l de corupţie pe premier.

În cursul ultimelor două săptămâni, cei doi lideri politici şi-au intensificat negocierile până în punctul în care luni seara, după expirarea mandatului acordat lui Gantz, preşedintele ţării a decis să prelungească până miercuri la miezul nopţii perioada în care echipele celor două părţi să poată lucra pentru a ajunge la o înţelegere.

Mandatul lui Benny Gantz a expirat şi, teoretic, notează AFP, preşedintele Reuven Rivlin ar putea cere din nou parlamentarilor să îi recomande un alt ales care să încerce să formeze un guvern pentru a scoate ţara dintr-o criză politică fără precedent, în plină epidemie de COVID-19, care a determinat îmbolnăvirea a peste 12.000 de persoane şi 130 de decese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.