Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză severă de angajați în domeniul HORECA. Patronii sunt dispuși să ofere salarii mai mari pentru a nu închide afacerile

News.ro
Marmorosch hotel

Marile lanţuri hoteliere din Europa au început să angajeze lucrători fără experienţă sau CV, directorii recunoscând că acum încep să vadă consecinţele mai multor ani în care angajaţii au fost prost plătiţi, transmite Reuters.

Mii de angajaţi au părăsit industria ospitalităţii când călătoriile internaţionale au fost îngheţate în perioada pandemiei de COVID-19. Mulţi dintre ei au ales să nu se mai întoarcă, găsind locuri de muncă mai bine plătite în altă parte. Hotelierii se confruntă acum cu un deficit grav de mână de lucru.

Grupul francez Accor, cel mai mare grup hotelier din Europa, a început să testeze recrutarea de persoane care anterior nu au lucrat în industria hotelieră și are nevoie de 35.000 de angajaţi la nivel global.

Criza de personal a împins Accor să ocupe posturile libere din Franţa cu tineri şi emigranţi iar în paralel îşi reduce serviciile. "Este vorba de studenţi şi oameni care vin din Africa de Nord. Şi, practic, închidem restaurantele pentru prânz sau le deschidem doar cinci zile pe săptămână. Nu există altă soluţie", a precizat Sebastien Bazin. Acesta a adăugat că noii recruţi beneficiază de un training de doar şase ore sau învaţă în timpul programului.

Deficitul de personal este o problemă deosebit de gravă în Spania şi Portugalia, ţări unde turismul era responsabil pentru 13% respectiv 15% din PIB înainte de pandemie.

Hotelierii din aceste ţări au început să ofere salarii mai mari, cazare gratuită şi facilităţi precum bonusuri şi asigurare medicală.

"Mulţi angajaţi au decis să se mute spre alte sectoare aşa că repornim industria de la zero şi trebuie să ne batem pentru a găsi personal talentat", a dezvăluit directorul grupului hotelier Melia, Gabriel Escarrer. Pentru a atrage personal, acest grup a oferit recent cazare, uneori chiar în camerele de hotel, din cauza lipsei de locuinţe care să poată fi închiriate în apropiere de staţiunile sale.

Acelaşi scenariu se regăseşte peste tot în barurile, restaurantele şi hotelurile din Spania şi Portugalia, două dintre principalele destinaţii turistice din Europa.

Industria de catering din Spania ar avea nevoie de 200.000 de angajaţi iar hotelurile din Portugalia au nevoie de cel puţin 15.000 de noi angajaţi, susţin Asociaţiile hotelierilor din cele două ţări.

"Cu siguranţă, soluţia va fi majorarea salariilor", spune Jose Luis Yzuel, reprezentantul unei asociaţii a firmelor din sectorul serviciilor de catering.

Directorul general de la Accor, Sebastien Bazin, spune că „jumătate din vină are legătură cu faptul că am fost orbi, că nu am acordat suficientă atenţie faţă de foarte mulţi angajaţi şi probabil i-am plătit insuficient pe unii oameni pentru mult prea mult timp. Aşa că ăsta este un semnal de alarmă", a recunoscut Sebastien Bazin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.