Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Croația consideră imperativ să dezvolte în continuare proiecte de aprovizionare cu gaz din regiunea caspică

Operation World
Croatia

Croația consideră imperativ să dezvolte în continuare proiecte de aprovizionare cu gaz din regiunea caspică, raportează Trend referindu-se la Planul național integrat pentru energie și climă pentru Republica Croația pentru perioada 2021-2030.

"Construcția terminalului de gaz natural lichefiat (GNL) din insula Krk, pe lângă creșterea diversificării aprovizionării cu gaz, va crea precondiții pentru transportul gazelor către țări terțe și va crește indirect eficiența sistemului de transport a gazului și va reduce media tarifele de transport.

Același impact va fi obținut prin construirea PIA ", se arată în planul energetic național al Croației.

"În scopul diversificării rutelor de furnizare a gazelor, pe lângă construcția terminalului GNL, este prevăzută conectarea la conducta de gaze adriatice ionice. În scopul diversificării rutelor de alimentare cu energie electrică, construcția de interconectoare în Bosnia și Herțegovina , Ungaria și Serbia sunt luate în considerare ".

Documentul menționează că este imperativ să se intensifice activitățile pentru consolidarea diversificării aprovizionării cu gaze prin dezvoltarea în continuare a proiectelor de aprovizionare cu gaz din regiunea caspică sau în estul Mediteranei."

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu, despre referendumul privind taxa Oxigen:Nu există o soluție perfectă

De asemenea, este necesar să se dezvolte toate proiectele care pot crește transmisia de gaze prin sistemul croat de transport de gaze și, în consecință, să crească eficiența sistemului de transport al gazelor din Republica Croația în sine mai activ", consideră Croația.

Momentul posibil de implementare a proiectului IAP nu a fost încă anunțat.

Un memorandum de înțelegere (MU) privind conducta ioniană adriatică (PIA) a fost semnat în august 2016 de Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Muntenegru și SOCAR.

În septembrie 2016, a fost anunțat că SOCAR va fi consultant tehnic în proiectul IAP.

Cadrul de Investiții din Balcanii de Vest (WBIF) a alocat granturi în valoare de 2,5 milioane de euro pentru IAP în februarie 2017.

Lucrările la înființarea unei companii pentru implementarea proiectului IAP se așteaptă să fie finalizate în 2020.

Punerea în aplicare a Termenilor de referință pentru proiectul Ionian-Adriatic Pipeline a început.

Condițiile de referință au fost convenite între părțile interesate în aprilie 2018, iar implementarea a început în mai 2018.

Albania, Bosnia, Croația și Muntenegru intenționează să finalizeze proiectul preliminar al PIA, care prevede transportul gazelor azerbaidiene în sud-estul Europei, până în septembrie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.