Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crucea Roșie trage un semnal de alarmă, în Ucraina: este nevoie urgență de acces umanitar

crucea rosie

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că este „nevoie urgentă de acces umanitar imediat și fără obstacole” în orașul ucrainean asediat Mariupol.

Într-un comunicat de presă transmis duminică, CICR a declarat că este „profund alarmat de situația din Mariupol, unde populația are nevoie urgentă de asistență”.

Forțele rusești au continuat să atace orașul duminică, a declarat căpitanul ucrainean Sviatoslav Palamar într-un mesaj de Paște. Trupele din Azov - formate inițial ca un batalion de voluntari naționaliști, dar care ulterior au fost încorporate în armata ucraineană - continuă să reziste în uzina Azovstal asediată, alături de alte forțe ucrainene, în timp ce oficialii ucraineni estimează că 100.000 de civili necesită evacuarea din orașul devastat, informează Mediafax.

„Este nevoie urgentă de un acces umanitar imediat și neîngrădit pentru a permite trecerea voluntară în siguranță a mii de civili și a sute de răniți din oraș, inclusiv din zona uzinei Azovstal”, a continuat CICR.

CICR a făcut mai multe încercări de a evacua civilii din oraș, una dintre echipele sale fiind reținută peste noapte de poliție la începutul lunii aprilie, în timpul unei încercări de a ajunge în oraș. După ce echipa a fost eliberată, un purtător de cuvânt al CICR a declarat că incidentul a arătat „cât de volatilă și complexă a fost pentru echipa noastră operațiunea de facilitare a unei treceri sigure în jurul Mariupolului”.

„Fiecare zi, fiecare oră care trece are un cost uman teribil”, a subliniat duminică CICR, adăugând că „este pregătit” să ajute părțile implicate în conflict să convină asupra unor acorduri de evacuare voluntară.

Echipele sale „sunt la fața locului pentru a facilita operațiunile de trecere în siguranță de îndată ce se ajunge la un astfel de acord și se oferă garanții de securitate”, a conchis CICR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.