Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM da verdictul in cazul Bica

bica

CSM a anuntat joi ca fosta sefa DIICOT Alina Bica a incalcat codul deontologic al magistratilor pentru ca nu a pastrat "aparenta de impartialitate".

Verdictul CSM vine in urma sesizarii privind prietenia afisata de Alina Bica cu Elena Udrea. Prin aceasta relatie afisata si scoasa la iveala de celebrele fotografii de la Paris, Bica a incalcat codul deontologic al magistratilor.

Iata precizarie CSM:

În şedinţa din data de 18 martie 2015, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că doamna Alina Mihaela Bica, fost procuror şef al DIICOT, a încălcat normele de conduită reglementate de art. 9 alin. 2 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, conform cărora „Judecătorii şi procurorii trebuie să se abţină de la orice comportament, act sau manifestare de natură să altereze încrederea în imparţialitate lor ”.

Secţia pentru procurori a apreciat că, în principiu, relaţia de rudenie, căsătorie, afinitate şi prietenie dintre un magistrat şi orice altă persoană, inclusiv oameni politici, nu constituie o încălcare a normelor de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

În cazul de faţă însă, din probatoriul administrat, au rezultat elemente care o puteau determina pe doamna Alina Mihaela Bica să aibă reprezentarea faptului că afişarea publică a relaţiei de prietenie cu omul politic Elena Gabriela Udrea este de natură să afecteze aparenţa de imparţialitate în soluţionarea unor dosare aflate în instrumentarea DIICOT, dosare vizând persoane din anturajul doamnei Elena Gabriela Udrea şi cunoscute de către magistratul în cauză.

Potrivit dispoziţiilor art. 362 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea CSM nr. 326/2005, hotărârea va fi redactată în termen de 20 de zile de la pronunţare, urmând a fi publicată pe pagina de internet a Consiliului.

Hotărârea Secţiei pentru procurori poate atacată cu contestaţie la Plenul Consiliului în termen de 5 zile de la comunicare, iar hotărârea Plenului poate fi atacată cu recurs la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în termen de 15 zile.

Conform dispoziţiilor art. 362 alin. 9 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, hotărârea Secţiei pentru procurori prin care se constată încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic, rămasă irevocabilă, se depune la dosarul profesional al doamnei procuror.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.