Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM, decizie după NOUĂ LUNI: Celebrul procuror Mariana Alexandru revine în magistratură

mariana alexandru

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât în şedinţa de marţi, 4 iunie, admiterea cererii formulate de Mariana Alexandru de reîncadrare în funcţia de procuror. Deşi iniţial dorea revenirea la DNA, unitatea de parchet la care activa în momentul pensionării, reîncadrarea va avea loc la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Aspectul total ieşit din comun este, însă, altul: cererea de reîncadrarea a fost depusă pe data de 4 septembrie 2018 şi, deşi legea prevede un termen de 30 de zile pentru tranşarea unor astfel de probleme, procedura a durat nu mai puţin de nouă luni.

În prezent consilieră a şefului DIICOT, Mariana Alexandru are o vechime de 30 de ani în magistratură, timp în care a intrumentat dosare grele, în care au fost condamnaţi, printre alţii, Adrian Năstase, Elena Udrea, Cătălin Voicu şi Monica Iacob Ridzi. Cererea de revenire a în magistratură a fost formulată în data de 4 septembrie 2018, la 4 ani după ce, pe 4 septembrie 2014, Mariana Alexandru fusese forţată să părăsească DNA. Dacă atunci a durat aproximativ 4 zile ca cererea să fie soluţionată de CSM şi încă 10 pentru ca preşedintele Băsescu să emită decretul, iată că acum s-a ajung la un record de tergiversare.

În anul 2014, procurorul Mariana Alexandru s-a pensionat în urma unor presiuni ale conducerii DNA, chiar când instrumenta dosarul Gala Bute - ea fiind cea care a infirmat soluţia iniţială dată în cauză. Aceasta a aflat abia în 2018 că avea un dosar la DNA, care a fost clasat pe motiv că faptele nu există. Mariana Alexandru a anunţat că va depune plângere penală împotriva celor responsabili de fabricarea dosarului.

Vezi toate detaliile aici: EXCLUSIV - Unul dintre cele mai grave abuzuri din istoria DNA: Procuroarea Mariana Alexandru, 'eliminată' printr-un dosar fabricat, clasat după patru ani

Secția pentru procurori a CSM a decis, pe 6 noiembrie 2018 (deci la o lună după expirarea termenului legal), că nu sunt îndeplinite condițiile legale de reîncadrare a procurorului Mariana Alexandru la DNA, în ciuda faptului că Direcția Legislația, Documentare și Contencios a CSM a emis un punct de vedere în care se arăta exact contrariul. Procurorii din CSM au recurs la adevărate cascadorii logice pentru a-şi motiva decizia - Detalii AICI!

Decizia Secţiei pentru procurori era însă una consultativă, pentru că decizia finală aparţinea plenului CSM. Doar că au mai trecut câteva luni până când Secţia pentru procurori a binevoit să transmită documentaţia mai departe, pentru a se ajunge la votul din plen. La un prim vot în plenul CSM, pe 21 martie, voturile au fost la egalitate, astfel încât s-a dispus reluarea acestuia într-o şedinţă ulterioară. Ulterior, chestiune a intrat pe ordinea de zi a plenului CSM de două ori, însă în ambele ocazii şedinţele au fost suspendate din lipsă de cvorum. Abia pe data de 4 iunie, la exact nouă luni de la depunerea cererii, povestea a luat sfârşit prin admiterea cererii, însă nu la DNA, ci la Parchetul Curţii de Apel Craiova.

În aproape 30 de ani de carieră, Mariana Alexandru nu a înregistrat nici măcar o achitare, situaţie care pare de necrezut dacă privim la actualele performanţe ale DNA. După pensionare, în 2015, procurorul Alexandru a fost selectată de Uniunea Europeană ca expert anticorupţie pentru Republica Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.