Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP despre cazul Simona Halep: M-a lăsat cu gura căscată - Paralelă cu cazul Andreei Răducanu

www.digi24.ro
CTP

Cristian Tudor Popescu, un fin cunoscător al tenisului, a comentat în exclusivitate pentru GSP.ro vestea care a picat ca un trăsnet peste sportul românesc: Simona Halep a picat un test anti-doping la US Open și a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat.

„În primul rând, m-a lăsat și pe mine cu gura căscată această substanță, acest roxadustat. Ăsta nu e un drog! El poate avea efecte de transport suplimentar de oxigen în sânge prin înmulțirea numărului de hematii. Că de fapt asta face, de aceea este un medicament anti-anemic. Dar acest medicament se prescrie unor oameni aflați în stare gravă, oameni cu dializă, care au rinichii praf.

Dacă vă uitați în fișa medicamentului, o să găsiți niște reacții adverse de vi se face părul măciucă! Poate să producă hipertensiune pulmonară, poate să producă tromboze, cheaguri în sânge, poate să producă greață, hiperpotaseime. E groaznic! Dacă vrei să te droghezi, cred că acest medicament e ultimul pe care să-l alegi! M-am uitat și eu acum... chiar sunt rezerve în privința acestui medicament, nu se mai prescrie nici bolnavilor! E un comitet de medici, s-a constat că medicamentul nu e sigur, că poate să provoace ce v-am spus. L-au interzis de la prescriere pentru a se face studii suplimentare.

Este o substanță de mare risc într-o zonă crepusculară! De ce să ia Simona un medicament care, cel mult, poate avea acest efect de îmbunătățire a rezistenței generale, a anduranței?

Ea n-a avut niciodată probleme de rezistență generală. Dimpotrivă! Acesta este unul dintre punctele ei forte. Dacă s-a bazat pe ceva, ea s-a bazat în primul rând pe picioare, pe alergat. Ea n-a avut niciodată problema asta. Problemele ei au fost articulațiile, problemele ei au fost la genunchi, are probleme la coloană, problemele privind rupturile musculare. Ce să facă acest medicament? Să-i rezolve discopatia, pe care, oricum, o are? Nu văd la ce să-i fi folosit ei acest medicament”, a precizat gazetarul, pentru GSP.ro.

„Dacă mă întrebați pe mine să mă uit într-un grup de jucători și jucătoare de tenis... «Ce părere aveți de cutare, poate să ia substanțe interzise în mod intenționat ca să-și îmbunătățească performanța?». În unele cazuri, aș spune: Nu comentez. În altele, foarte puține, extrem de puține, aș spune: «Nu! Nu cred că acest jucător sau această jucătoare a luat în viața ei vreo substanță interzisă».

Iar Simona Halep se numără printre aceste jucătoare. I-am urmărit cariera, îi știu cariera de la bun început, i-am văzut comportamentul pe teren, viața sportivă pe care  a dus-o. Nu pot să cred că Simona ar recurge vreodată la o astfel de modalitate ca să-și îmbunătățească performanța. Ea este un om care a muncit întotdeauna enorm pe teren, care s-a antrenat. Nu are sens, nu o văd făcând așa ceva!

Dar, firește, substanța a fost descoperită în prima probă și în proba B cerută de Simona. Dacă există, atunci ancheta trebuie să-și continue cursul. Să vedem...suspendarea este temporară, își va face și ea o apărare. Rețin acest cuvânt din comunicatul ei: «Nu am luat intenționat niciodată vreo substanță». Nu știu cum a putut să-i ajungă așa ceva în sânge, înțeleg că e o cantitate extrem de mică”.

CTP face o paralelă între situația Simonei Halep și cea în care s-a aflat Andreea Răducan la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000:

„Nu pot să nu mă gândesc la cazul Andreei Răducan! Tot așa, s-a trezit cu pseudoefedrina aia sau ce era, din Nurofen, fără să aibă habar de treaba asta. Nu știu ce va fi, rămâne de văzut”.

„Pentru orice sportiv, indiferent de vârstă, dacă ajunge să fie suspendat pe considerente de dopaj, acesta este un lucru foarte grav și care poate avea influențe majore asupra carierei ei.

Dar ceea ce este important este ca Simona să încerce să-și demonstreze buna-credință în situația de față. Important este aspectul moral în această situație. Cred și știu că Simona ține foarte mult la onoarea ei, la cinstea ei în viața sportivă. Cred, într-adevăr, că va lupta până la capăt” a mai spus reputatul gazetar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.