Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP, ipoteză șoc: Dragnea va încerca să conducă partidul aidoma mafioţilor

ctp

În opinia jurnalistului Cristian Tudor Popescu, condamnarea definitivă la 3 ani și 6 luni cu executare pentru Liviu Dragnea nu va însemna retragerea completă de pe scena politică a fostului lider al PSD, fiind de părere că acesta va încerca să conducă partidul aidoma mafioților.

stirileprotv.ro:

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit, la Știrile ProTV, despre viitorul PSD și al lui Liviu Dragnea, după ce liderul partidului a ajuns luni la închisoare.
Andreea Esca: ”După votul de ieri, Curtea Supremă încheie cariera lui Dragnea? Cum va rămâne în istorie?”
CTP: ”Nu am de unde să ştiu cum îl va consemna istoria. Să trăim până atunci. Comportamentul lui Dragnea când a fost dus la Rahova arată că el îşi imaginează un viitor, că nu s-a terminat nimic, un viitor politic. De ce? Pentru că a avut grijă să nu existe nicio imagine pe care istoria să o înregistreze, Liviu Dragnea deţinut, puşcăriaş. Vi-i amintiţi pe aceşti inşi duşi la arest, care îşi acopereau capul cu haina trasă din spate, fie îşi puneau sacoul sau pardesiul pe cătuşe, ca să nu existe nicio imagine cu ei în acea postură?Exact asta a făcut Dragnea. I s-a pus la dispoziţie o maşină cu geamuri polarizate, ca să nu se vadă înăuntru, de către ministerului lui Carmen Dan. De mâine, avocaţii lui, ciurda de avocaţi plătiţi cu sume de te apucă ameţeala, vor acţiona ca să îl scoată de acolo. Mai are posibilităţi care au fost prevăzute pentru astfel de situaţii. Domnul Dragnea poate scrie o carte cu titlul ”Avem o ţară, cum o băgăm în zid?”, unde are o experienţă remarcabilă. Şi cu această carte mai scrie încă vreo două sau plăteşte o echipă care să i le scrie şi nu îl vedem noi stând acolo 3 ani şi jumătate. Dansul e optimist.” (...)
Andreea Esca: ”26 mai poate fi privită ca o sărbătoare a democraţiei?”
CTP: ”Sărbătoare nu mi se pare termen potrivit. Potrivit e să spunem că, după 30 de ani, în sfârşit PSD pierde pentru prima dată alegerile, asta e ceea ce voiam să vă spun, că nu s-a realizat, nu s-a spus. Să nu vorbim în termeni de sărbătoare, e pentru prima dată în 30 de ani când PSD pierde nişte alegeri. Dacă vă veţi uita în timp, veţi constata că PSD, alegeri pe partid sau europarlamentare, nu a pierdut niciodată. A pierdut la preşedinţie, dar la partid a pierdut pentru prima dată. De ce? Pentru că a reuşit să trezească aceste generaţii, oameni tineri, societatea civilă. În clipa de faţă, Partidul Social Democrat nu mai este în niciun fel social democrat. Dragnea va încerca să conducă partidul aidoma mafioţilor, care şi-au condus clanurile din detenţie ani de zile. Va încerca să îşi menţină puterea asupra partidului. Este un partid naţional socialist ceauşist murdar, nu mai are legătură cu social democraţia. Este un partid destructurat, amorf. A avut grijă domnul Dragnea, când a plecat în puşcărie, să nu lase niciun bilet, un cuvinţel, instrucţiuni, să desemneze un succesor.” (Mai multe detalii AICI)

contributors.ro:

Și în plan socio-demografic PNL a fost moderat: locul 2 la toate categoriile de vârstă, locul 1 sau 3 la niciuna.
PNL obține o victorie majoră, adică primește peste 40% din voturi, în doar două județe, Alba și Sibiu.
Nicăieri, cu excepția HarCov și Bucureștiului, nu este sub 20%.
În planul regiunilor, doar în Transilvania partidul trece de 30%.
PNL ia peste 40% în doar 5 din cele 103 de municipii ale României: Alba-Iulia, Blaj, Mediaș, Sebeș și Sibiu.
În paradigma societate deschisă vs. societate închisă, care este axa ideologică a deceniului, votanții PNL nu sunt nici fani hotărâți ai schimbării, modernizării, sincronizării (ar fi devenit votanți USRPLUS) și nici susținători sau beneficiari ai sistemului de patronaj feudal cu nuanțe naționalist-anti-europene (pentru că atunci ar fi votat PSD).
Pe această axă, PNL e centrul și moderația.
Într-o epocă tumultoasă, a fi centrul e periculos. Din fericire România nu se confruntă cu o criză gigantică non-politică (economică, de imigrație, etc) care să despice lucrurile în două.
Un lucru vital pentru înțelegerea scorului PNL: mobilizarea filialelor a fost considerabilă, la cote fără egal de la unificare. Mobilizarea electoratului potențial sau maximal al PNL a fost de un neverosimil 87% (da, optzeci și șapte). Fiecare primar PSD a adus în medie 1214 voturi partidului său. Fiecare primar PNL a adus în medie 2253 voturi PNL, adică dublu.
Ca ipoteză, intuiesc că PNL beneficiază de o susținere majoră din partea decrețeilor, în sensul extins al termenului (adică cei născuți între 1967 și 1977 inclusiv, adică cei care au între 42 și 55 de ani acum). În continuarea acestei ipoteze, românii mai tineri au votat în majoritate USRPLUS. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

În 2018, masa salarială din România (formată din totalitatea salariilor nete, a taxelor şi a contribuţiilor aferente acestora) a fost de 80 de miliarde de euro, iar în anul 2020 aceasta va depăşi valoarea de 100 de miliarde de euro, arată datele Eurostat. Astfel, în 2020 masa salarială din România va depăşi nivelul masei salariale din Portugalia şi din Cehia, unde masa salarială din prezent este peste nivelul celei din România, în condiţiile în care populaţia din aceste ţări este la jumătate faţă de numărul de locuitori din România.
„Creşterile salariale din ultimii ani vor continua şi în anii următori, iar majorările de salarii vor avea o dinamică mai rapidă decât PIB-ul. Dacă ne uităm în ultimii ani la salariul mediu, vedem că acesta a crescut în valoare nominală cu valori cuprinse între 10 şi 15% pe an, iar PIB-ul a crescut mai puţin. Prin urmare, masa salarială raportată ca procent din PIB a crescut“, a explicat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Într-adevăr, în ultimii patru ani, salariul mediu la nivel naţional a crescut cu valori cuprinse între 12% şi 15% anual, pe fondul majorării salariului minim, creşterilor salariale din sectorul public (în special în sectorul medical şi în învăţământ), dar şi al majorărilor salariale din privat în contextul adâncirii deficitului de personal de pe piaţa muncii.
Masa salarială din România va creşte de la 81 mld. euro în 2018 la 91 mld. euro în 2019 şi va ajunge la 100 mld. euro în 2020, potrivit prognozelor din cadrul AMECO, baza de date macroeconomice a Comisiei Europene.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.