Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP, necruțător cu DNA: Nu se poate trece peste așa ceva

ctp

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă reacția jurnalistului Cristian Tudor Popescu după ce DNA a dispus clasarea cauzei faţă de mai mulți foști miniştri care erau cercetaţi pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft.

Digi24:

Laura Codruţa Kovesi trebuie să iasă şi să explice cum a fost posibilă o asemenea eroare în ancheta Microsoft, care să ducă la situaţia în care şapte foşti miniştri să scape de acuzaţii pe motivul prescrierii faptelor, a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
„O asemenea faptă afectează clar imaginea DNA ca instituţie. O ţară întreagă se uită şi se întreabă ce e asta? Dacă s-a găsit o procuroare, Iorga sau alta, să nu ţină seama voit, deci ori din imbecilitate, incompetenţă ori în mod premeditat, căci şi asta e de luat în considerare chiar foarte tare, ca să îi scoată pe aceşti 7 miniştri la liman.
Nu şi-a dat seama un întreg DNA cu Kovesi în frunte, vreme de 4 ani, că erau prescrise infracţiunile respective, au zăcut în dosarul ăla prescrise.
Ar trebui aceşti şapte miniştri să dea în judecată pe DNA, pentru că patru ani au fost investigaţi în continuare, au fost chemaţi la DNA, pentru că în baza legii nu mai erau în cauză. Nu e vorba de un simplu fapt legat de un procuror, e vorba de întreaga instituţie.
De ce n-a ieşit Kovesi acum? Trebuia să iasă şi să explice aşa ceva. Când ai o asemenea bombă termo-nucleară o pui acolo ca într-un raport obişnuit?
Cine răspunde pentru asta? Până la ce nivel şi ce probleme structurale are DNA astfel încât patru ani a fost posibil să ai o asemenea aberaţie în instituţie şi nimeni să nu se autosesizeze.
Nu se poate trece peste aşa ceva. Dacă Kovesi nu iese acum şi nu explică şi DNA nu reuşeşte să extirpe această tumoră, atunci acest fapt va avea repercusiuni asupra întregii justiţii”, a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu. (Detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Dieselgate, Monkeygate, înţelegeri secrete, teste cu gaze pe oameni - scandalurile la care sunt expuşi constructorii de automobile germani încep să schimbe relieful industriei şi relaţia companiilor cu guvernul german, care până acum a apărat cu pasiune sectorul auto.
Când producătorii auto sunt acuzaţi că au făcut din întreaga lume un cobai pentru testele lor, au început să cadă capete la VW, Daimler şi BMW, iar Berlinul a devenit un critic. Să fie acesta sfârşitul lunii de miere dintre guvernul german şi companiile auto, angajatori de top şi stâlpi ai economiei? Până când Berlinul se decide să acţioneze decisiv, pe germani îi apară de gazele de eşapament toxice Comisia Europeană.
Nu a mai existat niciodată atâta neîncredere între guvern şi constructorii auto din Germania“, spune un purtător de cuvânt al unui producător german. Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a calificat experimentele cu gaze diesel pe maimuţe şi oamenii ca fiind „nejustificate din punct de vedere etic“. Apoi, ministrul transporturilor şi Agriculturii, Christian Schmidt, a declarat că „încrederea în industria auto este din nou afectată“. Berlinul i-a convocat pe producătorii de maşini în faţa comisiei ministeriale de anchetă care se ocupă deja de scandalul Dieselgate, izbucnit în 2015. Constructorii au „comis greşeli grave, unele de natură penală“, spunea în toamna anului trecut Merkel. Social-democratul Martin Schulz, rivalul cancelarului, i-a luat la rost pe şefii companiilor auto „iresponsabili“ şi care „nu se gândesc la viitor“, după cum scrie revista Challenges. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Facebook, acuzat de cenzură, a fost nevoit să răspundă în faţa justiţiei franceze. Uriaşa reţea de socializare, creată de americanul Mark Zuckerberg, a fost dată în judecată de un utilizator francez căruia Facebook i-a închis contul.
Afacerea începe pe 27 februarie 2011, zi în care contul Facebook al unui profesor francez este închis «fără preaviz nici justificare». In fapt, decizia survine după ce respectivul publicase pe pagina sa personală celebrul tablou «L’Origine du monde» al pictorului Gustave Courbet. Un tablou care prezintă în primplan un sex feminin. Fotografia tabloului trimitea la un link graţie căruia cei curioşi puteau viziona un reportaj despre istoria acestei controversate capodopere picturale din secolul 19.
Postarea francezului avusese loc câteva zile după ce un artist danez păţise exact acelaşi lucru. Facebook explicase atunci că regulile sale interzic printre altele publicarea de nuduri. In cele din urmă însă, responsabilii reţelei de socializare reactivaseră contul danezului dar fără tabloul litigios pe pagina sa.
Cum contul profesorului francez nu a fost redeschis, acesta a dat în judecată Facebook pe 4 octombrie 2011. In numele libertăţii de expresie pe reţelele de socializare, acesta cerea reactivarea contului său. Timp ce 5 ani, gigantul netului s-a zbătut din recurs în recurs ca să scape de justiţia franceză. In particular, reprezentanții lui Mark Zuckerberg argumentau că firma fiind domiciliată în California, nu poate fi judecată decât de justiţia americană. In februarie 2016, curtea de apel din Paris a pus capăt acestei bătălii procedurale confirmând că justiţia franceză este competentă în a judeca reţeaua americană. De asemenea, justiţia franceză a estimat drept «abuzivă» clauza exclusivă de competenţă pe care o semnează obligatoriu toţi utilizatorii Facebook. Respectiva clauză desemnează un tribunal californian ca fiind singurul abilitat să rezolve litigiile. (Mai multe detalii AICI)

Mediafax:

Oficialii Iordaniei au anunţat, joi, că au decis întreruperea relaţiilor diplomatice cu Coreea de Nord, pentru a se alinia politicilor aliaţilor Iordaniei faţă de regimul de la Phenian, relatează site-ul postului France 24.
Decizia de rupere a relaţiilor diplomatice cu statul nord-coreean a fost luată printr-un decret regal, care prevede retragerea ambasadorului iordanian din Coreea de Nord şi retragerea acreditărilor ambasadorului nord-coreean de la Amman.
”Decizia a fost luată în conformitate cu politica aliaţilor Iordaniei în această problemă”, a declarat un oficial al Guvernului iordanian, adăugând că Ammanul şi Phenianul nu au avut niciodată relaţii strânse. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.