Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP, reacție pe subiectul zilei: Vor urma ghiulele cu mult mai grele

ctp

Digi24:

Cine îşi imaginează acum că prin această dare înapoi în faţa vizitei inopinate a lui Iohannis, trecerea la CSM, la Parchet a respectivelor ordonanţe s-a încheiat bătălia îşi face iluzii, sunt primele focuri de deschidere. Vor urma ghiulele cu mult mai grele”, a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu a arătat că scopul PSD este preluarea controlului justiţiei, pe principiul conform căruia „dacă nu avem justiţia, nu avem puterea cu totul”: „Asta ştiu Dragnea şi ai săi acum. Ştiu că o justiţie care nu e controlată poate să îi deranjeze de la corupţie şi furt, poate să îi trimită după gratii, cât sunt ei de mari şi tari”.

„Am văzut azi cele două tentative de OUG cu graţierea şi modificarea la codul constituţional sunt nişte substitute, surogate, pentru că dorinţa sinceră din inima PSD este desfiinţarea DNA.

Nu pot face încă asta. De ce? Pentru că Bruxelles nu e încă suficient de slab şi nu există o atmosferă anti-europeană suficient de puternică în România cum e în Moldova unde Dodon şi-a permis să anunţe ruperea tratatului cu UE. Aici Dragnea şi PSD şi-au permis doar o retorică antieuropeană în campanie. Încă nu îşi permit să arunce asta pe masa, desfiinţarea DNA, pentru că amintirea izbucnirii populare anticorupţie de după Colectiv încă nu s-a şters.

Pentru că nu pot să procedeze direct şi să termine cu DNA, au luat-o pe la capătul celălalt la legi”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Evenimentul Zilei:

La prima sa vizită oficială în calitate de Președinte la Moscova (după alte două informale în Rusia, după ce a fost ales) Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rupt, practic, relațiile cu România. El personal, nu Republica Moldova ca stat. Deși oricum Președintele a pus în dificultate Parlamentul, majoritatea, Guvernul Republicii Moldova prin afirmațiile sale și a primit reacții cât s-a putut de cumpănite la elucubrațiile emise.

Prezent în vizită oficială la Moscova, însoțit doar de demnitari și consilierii pro-ruși, fără nici un reprezentant al Guvernului, Igor Dodon s-a reprezentat pe sine și partidul din care provine, eventual votanții săi. Nu a avut un punctaj dat de Externe pe care să-l fi discutat, nu a reprezentat statul Republica Moldova, ci a repetat, chiar la niveluri mult mai vocale și stridente, aberațiile istorico-identitare din campania electorală, revendicări teritoriale la adresa ambilor săi vecini și aspirații de reorientare strategică a statului său.

Chiar și partenerilor săi de discuție ieșirea li s-a părut disonantă și neadecvată, iar Vladimir Putin i-a reamintit, când a cerut statut de observator la Uniunea Euro-asiatică, că Republica Moldova are un Acord de Asociere cu UE și că voința sa și votul direct nu este suficient pentru a schimba orientarea strategică a Chișinăului (...)

Se pare că perioada următoare va fi una extrem de complicată la Chișinău, dar și pentru relațiile bilaterale cu România. Este clar că Curtea Constituțională va fi sesizată în repetate rânduri, în viitorul apropiat, pentru încălcarea prevederilor sale și a atribuțiilor de către noul Președinte. O perioadă de instabilitate se anunță la Chișinău, iar responsabilitatea revine unui președinte care nu a înțeles că vorbim despre un înalt demnitar al statului Republica Moldova care nu face ce vrea el, ci ceea ce cere Constituția și că nu transformă voința proprie în voința statului pe care-l conduce, ci doar REPREZINTĂ statul, într-o republică parlamentară, fără a avea atribuții executive directe.

Cât despre România, o reacție adecvată de sancțiune e absolut obligatorie, iar clarificări ale Externelor și Guvernului sunt necesare pentru a stabili pe ce coordonate se va desfășura mai departe relația strategică bilaterală București-Chișinău.

Mediafax:

Preşedintele în funcţie al SUA, Barack Obama, i-a recomandat succesorului său, Donald Trump, în ultima conferinţă de presă oficială, să nu permită Rusiei să intimideze ţări mai mici şi să menţină sancţiunile.

Rugat să explice victoria lui Donald Trump, Barack Obama a spus: "Mulţi oameni au votat pentru Trump deoarece se simţeau uitaţi şi lipsiţi de drepturi". Referindu-se la speculaţiile privind fraude electorale, Obama a precizat: "Ştiri false".

"Eu am o relaţie cordială cu Donald Trump; i-am oferit şi i-am lăsat posibilitatea de a-i oferi cele mai bune sfaturi; nu pot şti cât de convingător am fost, trebuie să îl întrebaţi pe el", a subliniat Obama.

"Este normal ca Donald Trump să îşi aplice viziunea sa şi valorile, nu mă aştept să fie diferenţe enorme faţă de politicile actualei Administraţii. Este posibil ca, pe anumite probleme, imediat ce va ajunge în funcţie, când va vedea complexitatea anumitor lucruri, când va trebui să asigure servicii medicale pentru toţi sau să încurajeze crearea de locuri de muncă, să ajungă la concluziile la care am ajuns şi eu când m-am instalat", a adăugat Obama.

Întrebat dacă democraţii vor boicota ceremonia învestiturii lui Donald Trump, Obama a spus: "Nu vreau să comenteze astfel de lucruri. Eu voi fi acolo, la fel Michelle; sper că nu va fi frig cum a fost la prima mea învestitură".

Preşedintele în funcţie al SUA, Barack Obama, i-a recomandat succesorului său, Donald Trump, în ultima conferinţă de presă oficială, să nu permită Rusiei să intimideze ţări mai mici şi să menţină sancţiunile contra Moscovei.

"Sancţiunile împotriva Rusiei ar trebui menţinute. Este important să susţinem principiul de bază că ţările mari nu intimidează ţări mici. Preşedintele Vladimir Putin este responsabil de revenirea la un spirit advers în relaţia cu SUA. După ce Vladimir Putin a redevenit preşedinte, a apărut acest registru discursiv antiamerican. Noi trebuie să insistăm asupra principiului că ţările mari nu intimidează ţări mici", a declarat Barack Obama.

"În orice cadru multilateral, Statele Unite au fost de partea corectă a lucrurilor; este corect să rămânem aşa. Suntem cea mai mare, cea mai puternică ţară şi democraţie din lume, noi trebuie să susţinem lucrurile corecte; alţii, precum China, Rusia, nu procedează astfel", a subliniat Obama.

Ziarul Financiar:

Un investitor care dispunea la în­ce­putul anului trecut de su­ma de 10.000 de lei, sau echi­va­len­tul în valută, dacă ar fi dorit să o multiplice printr-o in­vestiţie pe curs, la bursă, depozit bancar sau măr­furi, ar fi avut cel mai mult de câştigat cu pa­riul pe petrol în condiţiile în care preţul ba­ri­lului s-a apreciat cu 56% pe parcursul anului, da­torită unui acord istoric de reducere a producţiei.

La polul opus, dacă investitorul cumpăra lire sterline de 10.000 de lei, ar fi avut pierderi de 14%, adică 1.400 de lei, din cauza votului referendumului din Marea Britanie cu privire la apartanenţa la UE, care a dus la deprecierea monedei britanice. Cum va fi însă 2017?

„Este mai greu de spus ca niciodată. Dacă vorbim de un investitor care este dispus să-şi asume riscuri mai mari, atunci cred că investiţiile în pieţele de acţiuni ar putea să fie o direcţie interesantă“, consideră analistul economic Aurelian Dochia. Barilul de petrol poate fi achiziţionat de un investitor prin derivate pe bursele externe, prin futures, iar la Bucureşti acesta poate fi achiziţionat prin produse structurate, care urmăresc evoluţia preţului petrolului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.