Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu documentele pe masă, Putin acuză Ucraina că a aruncat la 'coșul de gunoi al istoriei' tratatul de pace: 'Acesta şi-a pus semnătura acolo. Iată-l'

captura video
putin

Liderul rus Vladimir Putin a arătat sâmbătă, la o întâlnire cu lideri africani veniţi să vorbească despre pace, proiectul parafat al unui tratat cu Ucraina, care ar fi fost pregătit la Istanbul în martie 2022, dar la care Kievul ar fi renunţat ulterior, aruncându-l la "coşul de gunoi al istoriei", relatează agenţia TASS, conform news.ro.

"Aş dori să vă atrag atenţia asupra faptului că, cu ajutorul preşedintelui Turciei, (Tayyip) Erdogan, după cum ştiţi, au avut loc o serie întreagă de negocieri între Rusia şi Ucraina, în Turcia, pentru a elabora atât măsurile de încredere pe care le-aţi menţionat, cât şi pentru a elabora textul tratatului în sine. Nu am convenit cu partea ucraineană ca acest acord să fie confidenţial, dar nu l-am prezentat niciodată, nu l-am comentat niciodată. Proiectul acestui acord a fost parafat de şeful echipei de negociere de la Kiev. Acesta şi-a pus semnătura acolo. Iată-l", a declarat liderul rus arătând documentul reprezentanţilor misiunii africane.

Putin susţine că documentul se numea "Tratatul privind neutralitatea permanentă şi garanţiile de securitate pentru Ucraina".

Erau "exact garanţiile pe care le-a spus preşedintele Republicii Africa de Sud (Cyril Ramaphosa). Optsprezece articole", a declarat Putin. "Ele se referă şi la forţele armate, se referă şi la alte lucruri. Totul este explicitat, până la piesele de echipament şi până la personal", a continuat Putin.

Liderul de la Kremlin a mai susţinut că trupele ruseşti au fost retrase din Kiev, în martie anul trecut, în conformitate cu aceste acorduri încheiate, şi nu ca urmare a rezistenţei ucrainene. După ce a pus bazele acestei naraţiuni, în faţa liderilor africani care cu o zi înainte se văzuseră la Kiev cu preşedintele Volodimir Zelenski, Putin a început şirul acuzelor la adresa conducerii ucrainene: "Autorităţile de la Kiev, aşa cum fac de obicei stăpânii lor, au aruncat totul la coşul de gunoi al istoriei. Să spunem lucrurilor pe nume. Voi încerca să o pun în mod inteligent: Unde sunt garanţiile că nu vor continua să renege alte eventuale acorduri? Dar chiar şi în aceste condiţii, noi nu am refuzat niciodată să negociem", a pretins Putin.

Liderul de la Kremlin spune că Ucraina este cea care refuză să poarte negocieri şi a menţionat decretul lui Volodimir Zelenski prin care acesta a interzis orice discuţii de pace cu Moscova cât timp la conducere se află Vladimir Putin. Decretul respectiv a fost dat de Zelenski în octombrie, după ce Moscova a început să vizeze în atacuri infrastructura energetică a ţării.

"Nu noi, ci conducerea ucraineană este cea care a anunţat că nu va purta nicio negociere. Mai mult, preşedintele în exerciţiu al Ucrainei a semnat un decret relevant care interzice aceste negocieri", a arătat Vladimir Putin.

El a subliniat din nou că "Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze" şi chiar şi în circumstanţele actuale, este deschisă la propuneri constructive. "Vă înţeleg îngrijorările, le împărtăşesc. Bineînţeles, suntem gata să luăm în considerare oricare dintre propunerile voastre", le-a spus Putin liderilor africani.

Primele discuţii între Rusia şi Ucraina, după declanşarea invaziei ruse, au avut loc la începutul lunii martie 2022 în Belarus, dar nu au avut rezultate tangibile.

Potrivit TASS, la 29 martie 2022 a avut loc o nouă rundă de discuţii la Istanbul, la finalul căreia şeful delegaţiei ruse, consilierul prezidenţial rus Vladimir Medinski, a declarat că pentru prima dată, Moscova a primit de la Kiev principiile unui posibil viitor acord aşternute pe hârtie, care ar conţine, printre altele, obligaţii privind statutul de neutralitate şi nealiniere al Ucrainei şi refuzul acesteia de a amplasa pe teritoriul său arme şi militari străini, inclusiv arme nucleare. Trupele ruseşti din Kiev au fost retrase, dar de atunci discuţiile de soluţionare au fost complet îngheţate şi, potrivit liderului rus, Kievul a renunţat la acordurile încheiate la Istanbul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.