Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a ajuns fostul pilot al Elenei Ceauşescu să candideze la şefia DNA. Considerat omul lui Kovesi, apropiat şi de SRI

lupulescu

Vineri este ultima zi în care procurorii îşi pot depune candidatura la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al DNA. Până joi, la Ministerul Justiţiei şi-au depus candidatura doi procurori: Paula Tănase şi Nicolae Lupulescu.

De la Maria Bobu la Tudorel Toader

Nicolae Lupulescu are gradul de general-maior şi este procuror la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. A fost detaşat la MApN, începând cu 14 martie 2016, pe o perioadă de trei ani.

CITEȘTE ȘI: De ce ar trebui să faci DETOXIFIERE de zahăr pentru o lună. Iată cum se face!

Lupulescu a fost adjunctul secţiei militare a DNA, înainte de desfiinţarea acesteia. Este considerat un apropiat al Laurei Codruţa Kovesi şi al lui Marius Iacob, adjunctul DNA. Actualul procuror militar e fost aviator. A activat în flotila prezidenţială a lui Ceauşescu, fiind pilotul Elenei Ceauşescu. A intrat în magistratura în 1989, când ministru al Justiţiei era Maria Bobu.

Nicolae Lupulescu a devenit celebru la DNA după ce a instrumentat dosarul şefului Biroului de Informare Recrutare din cadrul CMJ Vaslui, colonelul Paul Boghiu. Cercetat pentru trafic de influenţă, Boghiu era acuzat că ar fi primit mită doi cocoşi, o sticlă de rachiu şi un bidon cu vin, pentru a ajuta o persoană să se angajeze în Armată.

În anul 2012, Grupul de Investigaţii Politice scria că Nicolae Lupulescu ar putea fi unul dintre cei care au contribuit la realizarea lucrării de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi sau că procuroarea ar fi copiat din lucrările lui Lupulescu.

"În încercarea de a-și ascunde frauda, Laura Codruța Kovesi a inserat în lucrarea sa note de subsol și referințe bibliografice, ca și cum ea ar fi citit lucrările respective. În realitate, procurorul general a copiat pasajele din lucrările plagiate cu tot cu note. Pentru ca ridicolul sau fie deplin, nici măcar această copiere nu a fost făcută cu acuratețe. Fără să citeze sursa, Laura Codruța Kovesi a copiat, la pagina 16 din teza sa, pasaje întregi din lucrarea lui Nicolae Lupulescu, 'Spălarea banilor și finanțarea terorismului' publicată în 2006 pe site-ul Institutului Național al Magistraturii. În lucrarea sa, la pagina 16, Nicolae Lupulescu citează articolul 'Conexiunile între terorism și criminalitate' publicat în Jane’s Intelligence Review în 2004 de Tamara Makarenko, o cunoscută specialistă în domeniul crimei organizate și terorismului. 'Copy-paște-ul' i-a jucat aici o festă Codruței Kovesi. Copiind pasajele din lucrarea lui Lupulescu, procurorul general copiază și notele în care se făcea trimitere la lucrarea lui Makarenko, dar greșește numele autoarei, botezind-o 'Tamam M'", susţinea GIP în 2012.

CITEȘTE ȘI: Utilizările NEOBIȘNUITE ale PIPERULUI în funcție de culoarea lui

Procurorul Nicolae Lupulescu este, potrivit unor surse judiciare, cel care s-a ocupat de plângerea penală depusă de Elena Udrea împotriva lui Florian Coldea. Repartizat direct de Kovesi, peste capul şefilor direcţi, dosarul ar fi fost clasat de Lupulescu în două zile.

Tot Lupulescu este cel care s-a ocupat de dosarul privind accidentul aviatic produs la Tuzla, în iulie 2010, şi soldat cu 12 morţi. Dosarul a fost returnat de instanţă Parchetului Militar, pentru refacerea urmăririi penale.

În martie 2014 a candidat pentru funcţia de şef al DIICOT, el fiind la acea vreme şef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari din cadrul DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.