Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a apărut, în public, papa Francisc: Ce a purtat la mână / FOTO

Papa Francisc a adresat, duminică, la Bologna, un apel către autorităţi şi populaţie pentru sporirea sprijinului acordat migranţilor şi a îndemnat la toleranţă faţă de aceştia. Cu această ocazie, suveranul pontif a purtat o brăţară de identificare din plastic utilizată de solicitanţii de azil, informează Reuters.

Papa Francisc a vizitat un centru pentru refugiaţi aflat la marginea oraşului Bologna, administrat de o organizaţie umanitară, în care sunt adăpostiţi aproximativ 1.000 de solicitanţi de azil, majoritatea sosiţi în Italia după ce şi-au pus viaţa în pericol traversând Mediterana din Africa şi Orientul Mijlociu.

În cadrul acestui centru, migranţii trăiesc în containere gri şi în alte forme de găzduire temporară cât timp aşteaptă deciziile de relocare în alte oraşe din Italia, scrie agerpres.ro.

Mare parte dintre refugiaţii şi migranţii din centru nu deţin documente personale şi sunt identificaţi cu ajutorul unei brăţări galbene, din plastic.

Papa a purtat la încheietura mâinii o astfel de brăţară, pe care era scris numele său şi numărul 3900003. Aceasta i-a fost oferită de un refugiat din Africa.

''Multora care nu vă cunosc le este frică de voi'', le-a spus el celor prezenţi, în timp ce afară burniţa. ''Acest lucru îi face să creadă că au dreptul de a (vă) judeca cu răceală şi asprime'', a adăugat suveranul pontif.

Papa a adus un omagiu celor care ''nu au sosit niciodată pentru că au fost înghiţiţi de deşert sau de mare''.

Aproximativ 600.000 de migranţi şi refugiaţi sărăciţi au ajuns în Italia în mai puţin de patru ani. În această perioadă, peste 13.000 au murit în încercarea de a traversa Mediterana.

Liderul de la Vatican, care a făcut din apărarea migranţilor şi a refugiaţilor un vector esenţial al mandatului său, a condamnat de asemenea mesajele care circulă pe internet împotriva străinilor, susţinând că aceştia au fost expuşi astfel la ''fraze şi insulte teribile''.

''Dacă îi privim pe vecinii noştri fără milă riscăm ca până şi Dumnezeu să se uite la noi fără milă'', a spus el.

Mesajul papei de susţinere a migranţilor, al doilea de acest fel în mai puţin de o săptămână, vine în contextul accentuării opoziţiei faţă de imigranţi, în Statele Unite şi în multe dintre statele europene unde partidele de extremă dreapta şi-au crescut influenţa.

Săptămâna trecută, partidul naţionalist de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a înregistrat un scor istoric pentru o astfel de mişcare în alegerile germane, ajungând pe locul trei şi aducând pe tapet în mod public nemulţumirile legate de sosirea, în ultimii doi ani, a peste un milion de migranţi în această ţară.

În mesajul său, papa Francisc a făcut apel la guverne să sprijine iniţiativele provenind din sectorul privat şi din partea comunităţilor pentru stabilirea unor ''coridoare umanitare dedicate refugiaţilor aflaţi în cele mai dificile situaţii''. Suveranul pontif a făcut astfel referire la programe precum cel derulat în Italia de comunitatea Sant' Egidio, cu sediul în Roma, ce facilitează sosirea în Italia a refugiaţilor care fug din calea războiului din Siria.

Formaţiunea italiană antiimigraţie Liga Nordului, al cărui sediu se află la nord de Bologna, a promis că va combate migraţia din ţările aflate în curs de dezvoltare în cazul în care va face parte dintr-o coaliţie de guvernare după alegerile generale de anul viitor, precizează sursa citată.

Papa Francisc a lansat miercuri o campanie concepută de Caritas, organizaţia de caritate a Bisericii Catolice, destinată apropierii migranţilor şi refugiaţilor de comunităţile locale care i-au primit în rândurile lor. "Cu braţele deschise (...) trebuie să îi primim exact aşa, cu braţele larg deschise", a declarat papa Francisc, el însuşi descendentul unei familii de italieni care au emigrat în Argentina, salutându-i pe reprezentanţii organizaţiei Caritas şi pe miile de credincioşi reuniţi în piaţa Sfântul Petru cu ocazia unei audienţe generale.

Această campanie de acţiune şi sensibilizare, cu o durată de doi ani, are ca scop provocarea unei schimbări a mentalităţii faţă de migranţi şi refugiaţi.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.