Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a complicat condamnarea lui Dragnea ecuația de putere din PSD

revista presei

Evenimentul Zilei:

Când a fost întrebat dacă Liviu Dragnea, acum că a rămas fără funcții în partid, va mai participa la ședințele conducerii PSD, Victor Ponta a răspuns: „Dacă-l chemăm noi, vine”. Apoi, șeful PSD l-a „liniștit” pe Dragnea, dându-i asigurări că va fi „muncitor calificat” în partid, nu „necalificat”, așa cum se lamenta el...Scurta frază rostită de președintele PSD sub presiunea presei, devoalează perfect falia dintre cele două grupări conduse de Ponta și Dragnea, care se înfruntă și mai abitir de când cel din urmă a fost condamnat, în primă instanță, la 1 an de închisoare cu suspendare în Dosarul ”Referendumul”. Această sentință nedefinitivă, mai mult a încurcat, decât să limpezească raporturile de putere din PSD.Dacă instanța pronunța o condamnare cu executare, era clar că Liviu Dragnea este istorie în PSD. Oamenii care îl susțin ar fi încercat să se regrupeze în spatele învingătorului Victor Ponta, sau ar fi dispărut pur și simplu din ecuația de putere. Așa, gruparea Dragnea mai are o speranță că mentorul lor poate scăpa cu fața curată și din completul care va pronunța sentința definitivă. Complet din care va face parte fie Livia Stanciu, președinte ÎCCJ, fie Ionuț Matei, vicepreședinte...Așa cum era de așteptat, Victor Ponta a speculat sentința împotriva lui Liviu Dragnea. Are tot interesul să-i taie pârghiile de putere din partid. E în poziție ofensivă, de unde și declarația arogantă de tipul „Te mai sunăm noi”. Șeful PSD speră să scape de un adversar incomod, un etern pretendent la cea mai înaltă funcție în partid. Meciul nu este, încă, tranșat, dovadă că Ponta nu a reușit să-l îndepărteze pe Dragnea de la resursele financiare care-i dau atât de multă influență în PSD.În fruntea Ministerului Dezvoltării a fost numită o apropiată a sa, care va gestiona bugetele de investiții după bunul plac al lui Dragnea. Baronii care îl susțin au primit astfel asigurări, cel puțin pentru o perioadă, că nimeni nu le va afecta interesele de afaceri.

Digi24:

Fostul șef al SRI George Maior spune că Rusia încearcă să-și sporească influența în Republica Moldova, în condițiile în care direcția proeuropeană a țării este îmbrățișată și de populație. „Trebuie să fie un obiectiv și e un obiectiv necesar pentru Moldova apropierea de UE. Nu trebuie să iasă din această nouă paradigmă care văd că a fost îmbrățișată și la nivelul populației. Pe de altă parte, era de așteptat - și e de așteptat - ca presiunea, influența Rusiei în interiorul Republicii Moldova să crească, inclusiv din punct de vedere politic, cu nuanțe de natură economică și cu alte elemente mai subtile prin care Rusia să-și mențină un control asupra acestui stat-tampon între zona vestică și cea estică și să încerce să blocheze ceea ce ea percepe ca o amenințare la adresa intereselor sale - apropierea Moldovei de UE. În mod eronat, după părerea mea”, a spus George Maior. În opinia sa, România a făcut multe în ultimii ani pentru a ajuta Republica Moldova să se mențină pe direcția proeuropeană, inclusiv în plan economic. Fostul șef al SRI spune că România a făcut chiar mai mult pentru Republica Moldova decât alte state din Uniunea Europeană care și-au asumat acest obiectiv, dar nu au făcut multe lucruri de substanță din punct de vedere al asistenței economice și financiare necesare.„România a făcut acest lucru, mai ales în ultimii câțiva ani. Apoi, o asistență de dezvoltare instituțională pe care am asigurat-o, pe diverse paliere de transformare a diverselor structuri instituționale, guvernamentare, alte instituții din acest stat. Și cred că România trebuie să continue această politică cu curaj, să continue aceste investiții în domeniul energiei făcute în ultimii ani și să încerce să se concentreze și mai mult pe posibilități de a fi prezentă economic în zone strategice din Moldova”, spune George Maior.

Ziarul Financiar:

Economia românească creş­te mai mult decât esti­mările de la începutul anului, ceea ce atrage de la sine ajustări în lanţ în sens pozitiv ale cifrelor pentru 2015 şi pentru anii următori. La Bucureşti, Comisia Naţională de Prognoză a îmbunătăţit datele pentru acest an de la o creştere de 2,8% la 3,3%, iar ritmul va accelera în anii ur­mă­tori, până la un plus de 4% în 2018. De asemenea, Comisia Europeană, Banca Mondială şi BERD, unul dintre principalii finan­ţatori ai României, estimează că economia va creşte cu o medie de peste 3% în următorii ani, faţă de o estimare de 2,5-2,8% până acum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.