Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a devenit Viktor Orban 'calul troian' al Europei: oficialii europeni se tem să mai vorbească de față cu el

viktor orban putin

Imaginile cu premierul ungar Viktor Orbán și președintele rus Vladimir Putin dându-și mâna în China au provocat neliniște la Bruxelles, într-un moment în care cresc îngrijorările legate de fracturi în blocul occidental. Oficialii europeni se tem că Viktor Orban ar putea deveni ”calul troian” al Rusiei și ar putea divulga discuțiile de la nivel înalt din Europa, informează EuroNews.

Întâlnirea bilaterală dintre cei doi lideri a avut loc marți, în marja unui forum internațional găzduit de președintele chinez Xi Jinping pentru a sărbători Inițiativa ”Belt and Road” a țării, un proiect de infrastructură de amploare care implică peste 150 de națiuni.

În același timp, la Bruxelles avea loc o întâlnire informală a liderilor europeni, la care Viktor Orban a preferat să nu participe.

Discuții în cadrul cărora Orbán și Putin au stat unul lângă celălalt, s-au axat pe "domeniile livrărilor de petrol și gaze naturale, precum și pe energia nucleară", potrivit unui scurt comunicat de presă publicat de guvernul ungar.

Îngrijorare la Bruxelles

În mod nesurprinzător, întâlnirea și strângerea de mână au picat prost la Bruxelles, potrivit unor diplomați de rang înalt din diferite țări care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Problema a fost discutată în timpul unei reuniuni a ambasadorilor de miercuri, unde unii reprezentanți au cerut clarificări omologului lor ungar.

"Nu a fost foarte bine primit, să spunem doar atât", a declarat un diplomat de rang înalt, referindu-se la Putin ca la o sursă de "tot felul de probleme" pentru bloc. "Au existat multe regrete. Semnalul pe care îl transmite nu a fost pozitiv".

"Există un semnal pe care nu îl putem ignora complet, în același timp, am reușit întotdeauna să ajungem" la un consens privind Ucraina, a declarat un al doilea diplomat.

Orbán este liderul unui stat membru al UE, care ar trebui să urmeze și să onoreze strategiile comune convenite de Consiliul European, din care face parte. Înainte de a se întâlni cu Putin, premierul ungar l-a informat pe președintele Consiliului European, Charles Michel, care "l-a sfătuit cu tărie să nu facă acest lucru", potrivit purtătorului de cuvânt al lui Michel.

"Este crucial ca toată lumea să se țină de politica pe care o avem. Dacă există un lider care se întâlnește cu Putin, este clar că acest lucru nu este în conformitate cu politica", a declarat un alt diplomat

În timp ce Orbán a fost denunțat în trecut pentru că a blocat sau a diluat acțiunea colectivă europeană într-un mod care părea să favorizeze interesele Rusiei, întâlnirea față în față a stârnit îngrijorări cu privire la posibile breșe de securitate.

Se tem că va divulga informații din Consiliul European

Diplomații se bazează pe informații confidențiale pentru a purta negocieri și a lua decizii. Protecția comunicațiilor este deosebit de importantă în cazul unor subiecte extrem de sensibile, cum ar fi sancțiunile, apărarea, energia și tehnologia.

"Când ne întâlnim la Consiliu, ne așteptăm ca toată lumea să respecte regulile și să acționeze cu bună credință. Acest lucru este valabil pentru toată lumea", a adăugat diplomatul. "Imagini de acest gen nu fortifică, ca să spunem așa, acea imagine a noastră, a tuturor, într-un cadru confortabil, de a împărtăși informații unii cu alții. Sunt sigur că există colegi care se întreabă ce se întâmplă în această cameră".

Budapesta blochează de luni de zile o tranșă de 500 de milioane de euro din asistența militară a UE pentru Kiev, un impas care a devenit un punct sensibil de fricțiune la Bruxelles.

Veto-ul a început la începutul lunii mai, după ce Agenția Națională de Prevenire a Corupției din Ucraina (NACP) a adăugat OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, pe lista de "sponsori internaționali ai războiului", pe care a făcut-o de rușine. Budapesta a criticat această măsură ca fiind "inacceptabilă" și "scandaloasă" și a cerut o retragere în schimbul ajutorului UE.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.