Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a profitat DNA de Sorin Blejnar pentru a-l prinde pe Victor Ponta

Sorin Blejnar

A început nebunia dosarului Ponta. În tot acest vuiet de opinii și declarații cotradictorii, B1 TV prezintă 3 personaje cheie ale dosarului Ponta.

Citește și: Victor Ponta rupe România în două și anunță război total

Primul personaj este celebrul Sorin Blejnar, fostul șef al Fiscului din guverarea PDL. În anii 2010- 2011, între Blejnar și Victor Ponta a izbucnit un război politic pe viață și pe moarte. Ponta l-a acuzat pe Blejnar că este unul dintre capii mafiei lui Băsescu și că locul său este la închisoare.

Citește și: Ce prevede articolul din Codul Penal cu care Victor Ponta îi amenință pe liderii Opoziției

Blejnar, prin ANAF, a declanșat în primăvara anului 2011 o serie de controale amănunțite la fosta casă de avocatură a lui Dan Șova și, în subsidiar, împotriva lui Victor Ponta.

Citește și: Generalul distruge PNL: Anunțul din ședința greilor PSD / EXCLUSIV

Miza inițială a controalelor era circa 1 milion de euro, încasați de cabinetul lui Dan Șova de la complexele energetice Turceni și Rovinari. În luna iulie 2011, ANAF trimite raportul inspecției fiscale la DNA, unde subiecți principali erau Șova, acuzat că a primit banii ilegal prin contracte executate fraudulos și separat Victor Ponta, acuzat inițial că ar fi primit sponsorizări ilegale de la Șova și alte companii pentru curse de raliu.

În primă fază, Ponta nu a fost acuzat de fals și spălare de bani. Din 2011 și până în iunie 2015, adică timp de 4 ani, în acest dosar s-au făcut cercetări, mai amănunțite sau mai lejere, nimeni nu știe exact cum.

Așadar, baza dosarului lui Ponta este acest raport al ANAF din epoca Blejnar. Timpul a trecut, Ponta a ajuns premier, iar Șova ministru în 3 guverne diferite.

Pe parcursul anilor 2013 și 2014, dosarul lui Șova de data aceasta a început să fie investigat în forță, la cabinetul acestuia de avocatură s-au făcut percheziții, s-au ridicat documente iar Șova s-a ales cu alte acuzații în plus: anume că a distrus documente și hard diskurile calculatoarelor fostei sale firme de avocatură.

Dosarul a mers mai departe, încet dar sigur, până când, acum două luni, DNA a cerut, spre stupefacția lui Șova, reținerea sa, o reținere blocată de două ori în Senat.

A fost momentul în care numele premierului Ponta a început să fie vehiculat insistent în dosar, ca posibil suspect.

În acest moment intervine în poveste al doilea personaj principal al dosarului Ponta, procurorul DNA Jean Nicolae Uncheșelu, cel pe care Victor Ponta l-a identificat a fi procurorul de caz. Procurorul Uncheșelu a lucrat în liniște și extrem de calculat. Din rechizitoriu reiese că procurorul Uncheșelu a găsit printre documentele cabinetului de avocatură Șova un contract de colaborare cu avocatul Ponta, pentru servicii de consultanță juridică.

Uncheșelu susține că Ponta ar fi încasat banii din contract timp de 16 luni, între anii 2007 și 2008, fără să muncească în mod efectiv.

După controlul ANAF din 2011, din precauție, Ponta și Șova ar fi încercat să "legalizeze" colaborarea lor din 2008. Acest amanunt arată că procurorul DNA Uncheșelu a primit un pont, o informație din interiorul casei de avocaură, și a știut exact ce să caute în legatură cu Ponta.

În final, al treilea om important al dosarului Ponta (fără să aibă legatură cu cauza), adică omul de care depinde soarta politică a premierului este vicepremierul Gabi Oprea. Pentru că în mâna lui stă demiterea lui Ponta, indiferent de scenariu, scrie b1.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.