Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a relatat presa internaţională victoria lui Trump. De la 'Noaptea groazei' la 'Trumpland'

Presa internaţională a reacţionat cu şoc şi groază, dar şi cu neîncredere, la surprinzătoarea victorie a republicanului Donald Trump, care a învins-o pe democrata Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale din SUA.

'Trumpland', a titrat tabloidul britanic Daily Mail, care a descris competiţia electorală drept 'cea mai extraordinară campanie prezidenţială din istoria modernă'. Cotidianul britanic The Guardian a scris simplu: 'Victoria lui Trump şochează lumea'.

Primele proteste după alegeri. Studenţii din Oregon îl înjură pe Trump - VIDEO

Publicaţia britanică The Economist a descris seara scrutinului de marţi cu cuvintele 'noaptea groazei'. Înaintea scrutinului, The Economist publicase un editorial în care îşi exprimase convingerea că americanii vor vota împotriva lui Trump. 'Experienţa, temperamentul şi caracterul său îl fac îngrozitor de nepotrivit să devină şeful statului unei naţiuni către care se uită pentru leadership restul lumii democratice', se scria în editorial.

Citește și: Cum va fi AFECTATĂ România de victoria lui Donald Trump

Victoria lui Trump 'prevesteşte o criză a democraţiei occidentale', scrie miercuri The Financial Times. 'Există puţine motive să ne aşteptăm ca preşedintele să fie altfel decât candidatul', scrie FT într-un editorial. Succesul lui Trump 'reprezintă o repudiere răsunătoare a statu quo-ului', remarcă FT, care îl descrie pe republican drept 'un magnat imobiliar fără experienţă în guvernare'. 'Acesta este un moment de pericol imens', avertizează FT, care consideră că 'victoria lui Trump, venită după Brexitul din Marea Britanie, pare a fi încă o lovitură cruntă adusă ordinii liberale internaţionale'.

Scenariu ŞOC. Cum ar putea fi primele 100 de zile ale lui Trump la Casa Albă/ VIDEO

Şi alte ziare în Europa au fost la fel de directe: 'Statele Unite se tem de o paralizie totală', anunţă cotidianul spaniol El Pais, care scrie 'cronica unui eşec neanunţat', remarcând că 'valul hispanic nu a mai sosit' şi vorbeşte despre 'sinuciderea unei democraţii'. Cotidianul spaniol El Mundo titrează succint: 'Trump, preşedintele SUA' şi preia o declaraţie a magnatului american care a declarat marţi noaptea la sediul său de campanie din New York că va fi preşedintele tuturor americanilor. 'Populismul lui Trump câştigă Casa Albă', dă verdictul cotidianul spaniol ABC, care remarcă faptul că 'prezenţa semnificativă la vot a hispanicilor s-a dovedit insuficientă în faţa mobilizării muncitorilor albi în favoarea candidatului republican'.

Accident HORROR în Londra. Morţi şi răniţi după deraierea unui tramvai FOTO/VIDEO

Donald Trump, un preşedinte ieşit de nicăieri, scrie cotidianul francez Liberation, care publică sub acest titlu un portret al candidatului republican şi vorbeşte despre eşecul analiştilor americani care recunosc la unison 'We were so wrong' (Ne-am înşelat atât de tare). 'Triumf fără drept de apel al lui Trump', notează Le Monde, care încearcă să liniştească temerile legate de victoria lui Trump, citând un ziarist al publicaţiei, Alain Frachon, care aminteşte că 'preşedintele american are mult mai puţină putere decât ne imaginăm'.

Primarul Ierusalimului îi cere lui Trump să nu îşi uite o promisiune mai veche - FOTO

În Mexic, presa s-a concentrat pe scăderea puternică a valorii monedei naţionale, peso, la cel mai redus nivel înregistrat vreodată. 'Dolarul sparge bariera', titra El Sol de Mexico, unul dintre principalele ziare din capitala federală mexicană. De altfel, şi ziarele din întreaga Europă au scris că data de 9 noiembrie va fi ţinută minte drept 'o zi neagră' pentru pieţele financiare. The Guardian a descris tumultul pieţelor drept 'Mai mare decât la Brexit', iar cotidianul francez Les Echos a scris despre 'O zi neagră pe pieţe', transmite agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.