Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a reușit China să-și facă praf întreaga politică internațională printr-o singură decizie

xi jinping

Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă în Ucraina "dăunează imaginii" Chinei, a avertizat luni comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, citat de AFP, informează Agerpres.

"Există (...) un risc în ceea ce priveşte reputaţia Chinei", a declarat comisarul, vorbind studenţilor de la Universitatea Tsinghua din Beijing, iar această postură "dăunează imaginii ţării, nu numai faţă de consumatorii europeni, ci şi faţă de companii".

"Integritatea teritorială a fost întotdeauna un principiu cheie pentru China în diplomaţia internaţională", dar "războiul dus de Rusia constituie o încălcare flagrantă a acestui principiu", a subliniat el.

"Mai mult, China a susţinut întotdeauna ca fiecare ţară să fie liberă să-şi aleagă propria cale de dezvoltare", a adăugat Dombrovskis.

"Aşadar, este foarte greu pentru noi să înţelegem poziţia Chinei cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece acesta încalcă principiile fundamentale ale Chinei", a subliniat el.

Relație tot mai strânsă între Rusia și China

China şi Rusia se consideră aliaţi strategici, cele două ţări promovând frecvent parteneriatul "nelimitat" şi cooperarea economică şi militară.

Ele s-au apropiat şi mai mult de la începutul invaziei ruse a Ucrainei în februarie 2022, pe care China refuză să o condamne.

Kremlinul caută să-şi întărească legăturile cu Beijingul încă de la începutul ofensivei sale militare, care a izolat Moscova pe scena internaţională. China a căutat să se poziţioneze ca o parte neutră în conflictul ucrainean, oferind în acelaşi timp Moscovei asistenţă diplomatică şi financiară vitală.

Preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat Rusia în martie, în timp ce omologul său Vladimir Putin este aşteptat în China în octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.